Inovatori iz BiH opet osvajaju medalje

Radiosarajevo.ba
Inovatori iz BiH opet osvajaju medalje
Pavelka - osvajač zlatne medalje (Foto: DW)

Bosanskohercegovački inovatori još jednom su potvrdili da su jedni od najboljih predstavnika svoje zemlje u Evropi i svijetu. Godinama dobivaju nagrade, medalje i priznanja. Na netom završenoj izložbi inovacija „Makinova“ održanoj u Skopju osvojili su jednu zlatnu, jednu srebrenu i dvije bronzane medalje.

Zlatnu medalju dobio je Pavel Pavelka, iz Sarajeva, za „Antioksidans-detoksikant“, ljekoviti praškasti dodatak prehrani, izrađen od vulkanskih minerala.

Srebro je dobio Enver Ibrović, iz Sarajeva, za „Kaskadnu visokonaponsku sondu“, koja omogućuje mjerenje napona do 10 kV, upotrebljavajući postojeće mjerne instrumente (koji inače mjere u rasponu do samo 1,5 kV).

Bronzane medalje su dobili Azra Hadžić, Sarajevo, za „Pazušni uložak za neutralizaciju znoja“ i osnovci Milenko Savanović, Miloš Ubović i Nebojša Žutić, iz Vrbanje, kod Banjaluke, za „Štap sa signalnim priborom“.

BiH je „zemlja najdinamičnijeg razvoja na bazi inovacija svojih građana! Ona proizlazi iz činjenice da se tzv. koeficijent primijenjenih inovacija kreće oko 20% u BiH, što je 10-ak puta više od svjetskog prosjeka, i iznad je koeficijenta u bilo kojoj drugoj zemlji-članici Svjetske federacije inovatorskih organizacija, IFIA (86 zemalja)“, stoji u popratnom pismu Hajrudina Šumana, predsjednika Asocijacije inovatora BiH.

Ipak, sve nije tako savršeno kada se uzme u obzir da inovatori iz Republike Srpske nastupaju odvojeno, sa zasebnim štandovima. Oni su, ipak, također, osvojili četiri medalje.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije