Indijski orah: Ukusna, hranjiva i zdrava namirnica

Radiosarajevo.ba
Indijski orah: Ukusna, hranjiva i zdrava namirnica

Indijski orasi potječu iz Brazila, ali se danas najviše proizvode u Indiji. Unatoč orašastom imenu, indijski orah zapravo i nije orašasti plod, nego sjemenka cashew jabuke – ploda indijskog oraha. Za razliku od jabuke cashew, sjeme ovog ploda – indijski orah – je poznato diljem cijelog svijeta zbog svog okusa i zdravstvenih dobrobiti, piše Kreni zdravo.

U Indiji, indijski orasi su nezamjenjiva delikatesa u tradicionalnim desertima (naročito u pripremi pudinga od riže-kheer i halvi), dekoracija na slatkišima, poklon za vrijeme festivala i sklapanja braka (tradicionalno mladoženjina obitelj poklanja mladoj pet vrsta suhog voća, među kojima je indijski orah obavezan), te ukusan snack.

Burfi (tradicionalni slatkiš od mlijeka) od indijskih oraha (kaju-burfi) jedan je od najskupljih i najcjenjenijih slatkiša koje možete donijeti nekome na poklon (u Indiji je običaj da se prilikom svake posjete u kuću u koju se dolazi donese kutija slatkiša na poklon).

Za razliku od drugih orašastih plodova, indijski orah je mekan i slatkastog je okusa. Osim u desertima, daje odličan okus i slanim jelima (primjerice jelima s rižom, cous-cousom, salatama…).

U našim krajevima je popularan kao slani snack, no kao takav (prepržen i presoljen) ne daje puno hranjivih dobrobiti. Najbolje ga je konzumirati sirovog, skuhanog u mlijeku (kod pripremanja kheer-a, deserta slicnog sutlijašu u našim krajevima) ili lagano preprženog (tokom kuhanja slanih jela). Samljeven indijski orah daje gustoću i aromu curry-jima. Od indijskog oraha možete pripremiti vegansku majonezu (koja je dosta  zdravija od industrijske majoneze od jaja) ili maslac (kojega je uistinu lako napraviti kod kuće, a zdrava je zamjena za kravlji maslac).

Indijski orah je hranjiva i zdrava namirnica, koja donosi  mnoge dobrobiti za zdravlje. Sadrži pet puta više vitamina C nego naranče, vitamin E, magnezij, selen, kalij, bjelančevine i vlakna. Dvije trećine masnoća u indijskom orahu su nezasićene masne kiseline. Dvije trećine tih nezasićenih masnih kiselina čini oleinska kiselina (nju sadrži i maslinovo ulje) poznata po svom blagotvornom utjecaju na zdravlje srca.

Indijski orasi sadrže više kalija, u odnosu na natrij, tako da su idealna namirnica za osobe koje imaju povišen krvni pritisak. Zbog visokog sadržaja selena i drugih antioksidanata, smanjuju rizik od nastanka raka. Indijski orasi sadrže cink, koji jača imuni sistem i pomaže u borbi protiv infekcija. Sadrže visoke količine magnezija, koji je neophodan za zdravlje srca, mišićnog i nervnog sistema. Indijski orah također čuva zdravlje zubi i desni (uništava bakterije, koje uzrokuju karijes i bolesti desni).

Dovoljno je razloga da već od danas indijski orasi postanu neizostavan dio vašeg jelovnika, deserta, salata ili da posudicom indijskih oraha zamjenite industrijski snack ili ne tako zdrave slatkiše.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije