Indijke s crnim pojasom čuvat će žene od silovanja

Radiosarajevo.ba
Indijke s crnim pojasom čuvat će žene od silovanja

Nove gradske vlasti New Delhija namjeravaju angažovati žene nositeljke crnog pojasa u borilačkim vještinama da bi pojačali bezbjednost žena zbog čestih silovanja.

New Delhi, kako prenosi Srna, zbog velikog broja seksualnih napada nosi i nadimak "prijestolnica silovanja".

FOTO: Indijke u ružičastom se štapovima bore protiv nasilja

Rahi Birla iz New Delhija, koji ima 17 miliona stanovnika, zadužena za zaštitu prava žena i djece, rekla je da planira angažovati bivše pripadnike vojske i majstore borilačkih vještina radi obuke volonterki za patrolu ulicama indijskog glavnog grada.

Ona je dodala i da vjeruje da će tim patrolama, koje će činiti samo žene, ulice New Delhija biti bezbjednije. Birla je najavila i plan da angažuje 5.000 žena za vozače autorikše da bi se žene noću osjećale manje ugroženo.

Aktivisti pokreta za prava žena osporavaju njene planove, jer smatraju da će time biti stvorena paralelna snaga, koja neće imati podršku policije. Prema riječima Ranjane Kumari iz Centra za socijalna istraživanja, potrebno je povećati broj žena u policiji, a ne stvarati paralelne snage.

Nesigurnost i strah od silovanja dodatno su povećani nakon prošlogodišnjeg grupnog silovanja i ubistva 23-godišnje djevojke u autobusu u New Delhiju. Brutalnost tog napada izazvala je demonstracije širom Indije i Vlada je morala uvesti nove zakone i oštrije kazne za silovanje i seksualne napade.

Uprkos novim regulativama, u New Delhiju je broj silovanja prošle godine udvostručen, na 1.330, u odnosu na 706, koliko je bilo 2012. godine. Broj seksualnih napada prošle godine povećan je na 2.844 u odnosu na 2012. godinu, kada je prijavljeno nešto više od 700 slučajeva.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije