Imućni studenti ne žele siromašne na fakultetu

Radiosarajevo.ba
Imućni studenti ne žele siromašne na fakultetu

Sorbonne

Glavna vanjskopolitičke tema The Timesa u srijedu je plan francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja o prijemu većeg broja siromašnih studenata na elitne fakultete u zemlji.

List piše da fakulteti upozoravaju kako će nametanje kvota za prijem siromašnih značiti niži kvalitet nastave.

U odvojenom, autorskom tekstu, Timesov kolumnist objašnjava kako malo studenata iz radničke klase, posebno useljenika, i sanja da se takmiči s bijelim kolegama iz više srednje klase koji se dvije godine spremaju prije nego što prijave prijemni za neki od elitnih fakulteta.

To posebno vrijedi za 23 elitne visoke škole u Francuskoj za najbolje: inžinjere, državne službenike, društvene znanstvenike i članove poslovnog establišmenta.

Ti fakulteti su prestižni, baš kao koledži tzv. Ivy League u Sjedinjenim Državama i sveučilišta tzv. Oxbridge u Britaniji, objašnjava Times.

The Independent piše istim povodom da su francuski elitni fakulteti Grande École nastali od škola iz 18. stoljeća za obrazovanje vojne i tehničke elite – i najstariji među njima još koriste svečane odore s mačem i šeširom otprije tri stoljeća.

Francuski ministar obrazovanja Luc Chatel reagirao je na upozorenje elitnih fakulteta da bi više siromašnih studenata spustilo kvalitet obrazovanja, rekavši kako je takav stav "apsolutno šokantan", piše Independent.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije