Imati bradu dobra je stvar

Radiosarajevo.ba
Imati bradu dobra je stvar


Od Ben Afflecka, Brad Pitta, Georgea Clooneya do Hugha Jackmana, Sama Mendesa i Joaquina Phoenixa, čini se da su se svi glumci u Hollywoodupridružili "brada" brigadi, piše Dailymail.co.uk.


Izgled koji su usvojili današnji hipsteri preuzela je generacija njihovih očeva.

Mnoge žene ne žele imati posla sa neobrijanim muškarcima, ali nek razmisle dva puta prije nego što kažu svom partneru da posegne za žiletom, zato što brade i brkovi mogu biti od koristi za zdravlje muškarca.

Štiti od sunca

Prema studiji Univerziteta Južnog Queenslanda, brada štiti lice od sunca i raka kože.

Istraživači su otkirli da dijelovi lica prekriveni bradom imaju za trećinu manje šanse za izloženost opasnim UV zrakama u odnosu na dijelove bez brade.

Istraživanje je provedeno na lutkama sa i bez zalijepljene brade, koje su izložene suncu. Istraživači su koristili tehnike kojima su mjerili količinu radijacijeabsorbovanu u određenom vremenu. Rezultati su pokazali da brade prave 90 do 95 posto zaštite protiv sunca u zavisnosti od dužine dlake.

Doktor Nick Lowe, glavni londonski dermatolog, rekao je da dlake inače pružaju dobru zaštitu od sunca, zato žene kojima kosa pokriva vrat i strane lica su manje izložene negativnom uticaju sunca.

"Klasični primjer toga vidim kada radim u južnoj Kaliforniji. Ćelavi surfer će imativiše šanse za rak nego neko sa kosom".

Svjetlost putuje u pravolinijskim zrakama, ali kada se sudare sa valovitom kosomsvjetlost se odbija ili prelama, ne dotičući kožu ispod.

Pomaže kod napada astme

Muškarci koji imaju astmu izazvanu polenom lii prašinom zaštićeni su bradom ili brkovima, koji smanjuju simptome astme.

„Brkovi koji dolaze do nosa zaustavljaju alergene koji bi ušli u nos i pluća“, kaže Carol Walker, medicinski specijalista za kosu i vlasnik Birminškog centra za trihologiju.

Doktor Rob Hicks misli da se na taj način može zaustaviti samo polen pošto su čestice prašine mikroskopske veličine.

Usporava starenje

Vremenom brada može održati kožu mladu i u dobrom stanju. Dlake zaustavljaju tečnost iz kože održavajući je vlažnom i štiteći je od vjetra koji isušuje kožu, rekao je dr. Lowe.

Gusta brada koja raste ispod brade grije vrat i pomaže u borbi protiv prehlade, kaže Carol Walker.

"Dlake su izolator koji grije, Duge, guste brade zaustavljaju hladan zrak i povećavaju temperaturu vrata tako da su one dobra stvar kada su temperature niske, rekla je Carol.

Štiti od osipa

Manje brijanja znači manje osipa. Brijanje je obično glavni uzrok bakterijskih infekcija po licu muškarca, govori doktor Martin Wade, dermatolog konsultant u Londonskoj kožnoj klinici.

"Brijanje može uzrokovati svrab, urasle dlake ili infekcije, tako da bi muškarci profitirali od uzgajanja brade", rekao je.

Naučni dokazi pokazuju da brade mogu uzrokovati infekcije, govori dr. Ron Cutler, mikrobiolog na univerzitetu Queen Mary u Londonu.

Zato je važno da bradati ljudi peru i češljaju svoje brade redovno.

"Muškarci moraju redovno čistiti svoje brade i voditi računa da ostaci hrane nisu u njoj", dodaje Carol.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije