Imate problem s masnom kožom? Njegujte je na ovaj način

0
Radiosarajevo.ba
Imate problem s masnom kožom? Njegujte je na ovaj način
Foto: Pexels / Ilustracija

Sve se češće dešava da koža postaje previše masna, sjajna, a čelo izgleda kao da smo ga zalili uljem.

Razlog tome je pretjerana proizvodnja sebuma, koji generalno nije neprijatelj kože, već u izuzetnim količinama škodi i zatvara pore. Zato je bitno napraviti balans njegove proizvodnje, a to znači pravilna njega i ne pretjerivati s proizvodima.

Kozmetička scena je preplavljena formulama, ne znamo često šta i kako odabrati, pa jednostavno pretjeramo, a rezultat je suprotan od onoga što želimo. Lako kožu možemo uništiti, a mislimo da je njegujemo.

FK Željezničar došao do važne pobjede nad GOŠK-om i udaljio se od zone ispadanja

FK Željezničar došao do važne pobjede nad GOŠK-om i udaljio se od zone ispadanja

Posebno je tu osjetljiva masna koža koja počinje proizvoditi sve više sebuma i krug je začaran. Zato su tu posebne kolekcije kozmetike koje su namijenjene masnoj koži, to su uglavnom gel kreme, lagane teksture koje neće opteretiti kožu i pore.

Gel tekstura je lagana, vodenasta i ugodna, a i čistači su nešto lakši, na nježan način čiste lice. Na masnu kožu mogu uticati i loša prehrana te lijekovi, ali i hormonske terapije.

Spasite biljku uz pomoć jednostavnog trika sa šibicom

Spasite biljku uz pomoć jednostavnog trika sa šibicom

Masnu kožu treba čistiti dva puta dnevno, ujutro i navečer, kako se na njoj ne bi taložilo previše tog sebuma. Ali, ključno je dovesti je u balans, kako bi prestala toliko se mastiti.

Lagana hrana, boravak na friškom zraku i lagane kreme pomažu. Uz to, tu su i maske, možete ih napraviti i kod kuće. Kombinirajte glinu, med i zob, to su sastojci koji su odlični kao preporuka za detoksikaciju masne kože.

Glina je općenito odlična, dolazi u više varijanti te je lako koristiti i više puta sedmično. Ne zaboravite i toner, odlični su oni s hamamelisom, koji umiruju kožu, piše 24sata.hr.

Ilustracija
Foto: Pixabay: Ilustracija

Smanjite kozmetiku, puderi su previše teški za masnu kožu. Bolje je samo stavljati korektor na određena mjesta, time će koža biti manje opterećena kroz dan te se prije vratiti u balans.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije