Imate li one kesice sa kuglicama koje dobijete kad nešto kupite? E, ne bacajte ih...

6
Radiosarajevo.ba
Imate li one kesice sa kuglicama koje dobijete kad nešto kupite? E, ne bacajte ih...
Pixabay / Ilustracija / Silica gel

Male kesice silicijum-dioksida obično nalazimo u kutiji kada kupimo novi par obiće, nov ranac ili torbu za školu, a najčešće ih odmah bacamo jer mislimo da su beskorisne ili čak otrovne. A uopšte nije tako.

Kesice su pune silicijum-dioksida koji je veoma koristan za razne namjene, netoksične su i savršeno sredstvo za sušenje jer će upiti vodu gdje god da se nalaze.

Ovo je sedam najboljih načina za upotrebu kesica sa silicijum-dioksidom u vašoj kući:

Pošaljite nam svoju playlistu i budite gost muzički urednik na Radio Sarajevu!

Pošaljite nam svoju playlistu i budite gost muzički urednik na Radio Sarajevu!

Stavite ih u torbu za teretanu

Budući da je njihova glavna namjena da upijaju višak vlage i štite vašu obuću, a bakterije se uglavnom razmnožavaju na vlažnim i mokrim mjestima, kesice silicijum-dioksida mogu pomoći da eliminišu vlagu i bakterije iz vaše torbe za fitnes, a odlične su i za uklanjanje neprijatnog mirisa.

Stavite ih između peškira

One će spriječiti da vam se peškiri nakvase i poprime neprijatne mirise. Zato u ormarić sa peškirima stavite nekoliko kesica sa silicijum-dioksidom.

Duže čuvaju vaše brijače

Nemojte brijače više čuvati pored kade gdje se uvijek pokvase. Jednostavno ih stavite u plastičnu posudu i dodajte nekoliko kesica silicijum-dioksida unutra. One će produžiti životni vijek vašim brijačima.

Spasite nakvašeni telefon

Možda ste do sada, kada slučajno nakvasite telefon, koristili metodu sa posudom s rižom. Ali sada umjesto riže, telefon stavite u posudu u kojoj se nalazi nekoliko kesica silicijum-dioksida jer su one deset puta efikasnije.

Sprečava magljenje vjetrobranskog stakla

Ovo je definitivno najbolja primjena ovih kesica. Zamagljena stakla su ogroman problem, naročito kada je povećana vlažnosti. Umjesto da sačekate da klima odradi svoje, samo stavite nekoliko kesica sa silicijum-dioksidom ispod vjetrobranskog stakla iznutra: sljedećeg jutra ćete primijetiti da vam stakla više nisu zamagljena.

Čuvaju stare fotografije

Svi znamo da se stare fotografije vremenom pohabaju. Ali ako stavite samo nekoliko kesica u kutiju sa fotografijama, sačuvat ćete ih od utjecaja vlage i one se više neće lijepiti jedna za drugu.

Sačuvajte šminku

Sve dame bi u svom neseseru trebalo da imaju nekoliko kesica koje će spriječiti da se šminka u prahu zgrudva.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije