Imate kamenac u vašem tušu? Ovo je jednostavan način da ga se riješite

0
Radiosarajevo.ba
Imate kamenac u vašem tušu? Ovo je jednostavan način da ga se riješite
Foto: Pixabay.com / Tuširanje u hladnoj vodi donosi brojne benefite, tvrde doktori

Većina ljudi može zanemariti čišćenje glave tuša, ali to može postati najprljavije mjesto u kupaonici. Naime, začepljena glava tuša nije samo ružna i nepraktična, već može sadržavati kamenac, plijesan i bakterije.

Međutim, vrlo ju je jednostavno ispravno očistiti pomoću jedne prirodne alternative koja djeluje bolje od bijelog octa ili sode bikarbone. Tvrdi to Francesca, osnivačica bloga Thoroughly Modern Grandma.

Ova ‘moderna baka‘ kaže kako se glava tuša, želi li se spriječiti nakupljanje kamenca, treba čistiti svakih tri do šest mjeseci, a nedavno je podijelila brz i jednostavan način za uspješno obavljanje tog zadatka.

Mioković čestitao MUP-u KS na brzom pronalasku i privođenju osumnjičenog za ubistvo u Sarajevu

Mioković čestitao MUP-u KS na brzom pronalasku i privođenju osumnjičenog za ubistvo u Sarajevu

"Jeste li ikada primijetili kako se rupe na vašoj glavi tuša začepljuju? Oni se lako mogu očistiti namakanjem glave tuša u otopinu vruće vode i limunske kiseline. Ostavite oko 10 minuta i zatim isperite", savjetovala je.

Iako na internetu postoji velik broj savjeta za čišćenje kamenca, od octa do Coca-Cole, limunska se kiselina preporučuje jer je blaga prema plastici, metalu i gumi unutar glave tuša.

Kako se riješiti najtvrdokornijih mrlja i kamenca u wc šolji? Isprobajte trik sa ovim sastojkom

Kako se riješiti najtvrdokornijih mrlja i kamenca u wc šolji? Isprobajte trik sa ovim sastojkom

Većina komercijalnih sredstava za čišćenje i izbjeljivača su previše ‘agresivni‘ i mogu riskirati oštećenje tuša. S druge strane, limunska kiselina je organska kiselina koja se nalazi u većini agruma kao što su narandže ili limuni, a njezina kristalizirana verzija može se pronaći u većini trgovina.

"Limunska kiselina izvrstan je dodatak vašem popisu prirodnih sastojaka za čišćenje jer njen nizak pH znači da je vrlo kisela, što znači da je vrlo dobra za uklanjanje stvari poput kalcija, hrđe i drugih minerala. Također je korisna za uništavanje plijesni i može se koristiti kao konzervans", pojasnila je Francesca.

A kako ju koristiti za čišćenje glave tuša? Sve što trebate učiniti je napuniti kuhalo za vodu, pričekati da zavrije i zatim preliti vodu u zdjelu. Odvijte glavu tuša, stavite je u zdjelu s vrućom vodom i dodajte nekoliko kašika limunske kiseline. Glavu tuša ostavite uronjenu u otopinu 10 minuta, po potrebi i duže. Nakon toga isperite glavu tuša hladnom vodom, osušite je i vratite na tuš. Trebala bi biti blistavo čista i bez kamenca, prenosi Jutarnji List.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije