Ima li nešto ljepše od mirisa tek ispečenog hljeba?

Radiosarajevo.ba
Ima li nešto ljepše od mirisa tek ispečenog hljeba?

Ispeći dobar hljeb je pravo umijeće. Nekima to jednostavno ide od ruke, a neki moraju slijediti recept od prve do posljednje riječi.

Za ukusan i mekan italijanski hljeb potrebno vam je:

1 šolja vode, 1 1/4 kašičice suhog kvasca, 1/2 kašičice bijelog šećera, 2 1/2 šolje brašna, 1 kašičica soli

PRIPREMA

Vodu zagrijte da bude mlaka, pa u njoj razmutite kvasac i šećer. Pokrijte krpom, i pustite da malo odstoji, i da kvasac naraste. U veću posudu sipajte brašno, ali ostavite 1/4 šolje po strani, i so. Promiješajte to, pa polako dodajte nadošli kvasac i miješajte.

Kada ste dodali sav kvasac s vodom, nastavite da mijesite, i po potrebi dodajte ostatak brašna. Tijesto treba biti mekano, ali ne i da se lijepi. Od tijesta napravite loptu, pa ga stavite u podmazanu tepsiju.

Pokrijte i pustite da raste na toplom mjestu dok se ne duplira po veličini (oko sat vremena).

Kada je tijesto naraslo, lagano pobrašnite radnu površinu i izručite tijesto. Malo ga premijesite i formirajte veknu, pa je položite na pripremljen pleh. Pokrijte krpom, i ostavite da odstoji još pola sata. Prije stavljanja u rernu napravite nekoliko proreza nožem s gornje strane vekne. Pecite u rerni zagrijanoj na 200 stepeni oko 25 minuta, ili dok ne vidite da je hljeb pečen. Kada ga izvadite iz rerne, odmah ga zavijte u krpu, i pustite da se tako ohladi. Uživajte u mekanom italijanskom hljebu, od kog se prave savršeni sendviči, ali se divno slaže i uz slatke namaze, piše Zena.blic.rs.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije