Ima li nešto ljepše od mirisa tek ispečenog hljeba?
Ispeći dobar hljeb je pravo umijeće. Nekima to jednostavno ide od ruke, a neki moraju slijediti recept od prve do posljednje riječi.
Za ukusan i mekan italijanski hljeb potrebno vam je:
1 šolja vode, 1 1/4 kašičice suhog kvasca, 1/2 kašičice bijelog šećera, 2 1/2 šolje brašna, 1 kašičica soli
PRIPREMA
Vodu zagrijte da bude mlaka, pa u njoj razmutite kvasac i šećer. Pokrijte krpom, i pustite da malo odstoji, i da kvasac naraste. U veću posudu sipajte brašno, ali ostavite 1/4 šolje po strani, i so. Promiješajte to, pa polako dodajte nadošli kvasac i miješajte.
Kada ste dodali sav kvasac s vodom, nastavite da mijesite, i po potrebi dodajte ostatak brašna. Tijesto treba biti mekano, ali ne i da se lijepi. Od tijesta napravite loptu, pa ga stavite u podmazanu tepsiju.
Pokrijte i pustite da raste na toplom mjestu dok se ne duplira po veličini (oko sat vremena).
Kada je tijesto naraslo, lagano pobrašnite radnu površinu i izručite tijesto. Malo ga premijesite i formirajte veknu, pa je položite na pripremljen pleh. Pokrijte krpom, i ostavite da odstoji još pola sata. Prije stavljanja u rernu napravite nekoliko proreza nožem s gornje strane vekne. Pecite u rerni zagrijanoj na 200 stepeni oko 25 minuta, ili dok ne vidite da je hljeb pečen. Kada ga izvadite iz rerne, odmah ga zavijte u krpu, i pustite da se tako ohladi. Uživajte u mekanom italijanskom hljebu, od kog se prave savršeni sendviči, ali se divno slaže i uz slatke namaze, piše Zena.blic.rs.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.