Igrice (ne)čine djecu nasilnom

Radiosarajevo.ba
Igrice (ne)čine djecu nasilnom

Švedsko vijeće za medije sprovelo istraživanje o vezi video igara i dječije agresivnosti. Studija je sprovedena na osnovu 10 godina drugih studija i, kako se čini, igrice ipak nisu krive za dječije nestašluke nakon igranja.

Naime, većina dosadašnjih istraživanja koja su dokazala kako igre uzrokuju agresivnost - nisu bila u potpunosti u pravu. Razlog tome je činjenica da "sukobi unutar porodice i loši higijenski uvjeti dijete mogu više privući video igrama, te u konačnici povećati stopu agresivnosti".

Poenta ovog istraživanja je to da sve dosadašnje studije nisu uspjele direktno povezati agresivnost kod djece sa igranjem video igara. U svakom od proučavanih slučajeva nešto drugo je potenciralo to psihološko stanje. To je i dovelo do zaključka kako igre kao takve same po sebi ne mogu uzrokovati direktno povećanje agresivnosti kod djece. One su samo katalizator.

Navedeno je i kako "dosadašnje studije koriste različite načine praćenja uzroka dječije agresije, što uzrokuje zbunjujuće rezultate".

U suštini, najlakše je krivicu za promjene u ponašanju djeteta svaliti na video igre i sl., kada pravi uzrok tome leži u nedostatku pažnje ili odgoja roditelja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije