Ideje za iftar: Pripremite musaku

Radiosarajevo.ba
Ideje za iftar: Pripremite musaku

Musaka je tradicijsko jelo napravljeno od patlidžana koje se pretežito priprema na Balkanu i na Bliskom istoku. Na zapadu se većinom smatra da musaka porijeklom dolazi iz Grčke.

Grčka musaka se sastoji iz slojeva patlidžana, mljevenog ovčjeg mesa i paradajza, preliveno s bijelim umakom i pečeno u pećnici. U bosanskoj kuhinji musaka se uglavnom pravi s krompirom umjesto patlidžana i zalije umućenim jajima umjesto bijelog umaka.

Sastojci:

800 gr krompira
500 gr mljevenog junećeg mesa
2 glavice crnog luka
4 češnja bijelog luka
2 kašičice sjeckanog peršuna
3 kašičice slatke začinske paprike
2 jajeta
200 ml kisele pavlake
300 ml mlijeka
so i biber
ulje

Priprema:

Luk isjeckajte i propržite ga na ulju, pa dodajte meso i sitno isjeckan bijeli luk. Dinstati da meso samo malo omekša, pa dodati začinsku papriku, peršun, so i biber. Krompir oljuštite i isijecite na kolutove.
U podmazanu posudu stavite red krompira, malo posolite, pa stavite pola količine mesa. Odozgo ponovo stavite red krompira i ponovite postupak. Završite redom krompira.

Jaja dobro umutite sa kiselom pavlakom i mlijekom, dodajte soli i bibera, prelijte složenu musaku i pokrijte je alu-folijom. Pecite oko sat vremena u rerni koju ste zagrijali na 200 stepeni. Potom skinite foliju, smanjite temperaturu na 180 stepeni i pecite dok musaka ne dobije lijepu boju.

Prijatno!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije