Ideje za iftar: Pripremite klepe
Klepe su tradicionalno bosanskohercegovačko jelo koje se može pripremiti u rerni ili kuhati u vodi. Jako podsjećaju na talijanske raviole. Predlažemo da se večaras nađu na vašoj iftarskoj trpezi.
Tijesto:
1 jaje
½ kg glatkog brašna
hladna voda
prstohvat soli
Fil:
½ kg mljevenog junećeg ili telećeg ili purećeg mesa
1 luk (sitno narezan ili nariban)
1 češanj bijelog luka (protisnut ili sitno nasjeckan)- može i ne mora
so i biber
Preljev:
vrhnje
jogurt
bijeli luk (po želji) – sitno nasjeckan
slatka crvena paprika- za posipati
otopljeni puter - prema želji
Priprema:
Zamijesite malo tvrđe tijesto od jaja, brašna i soli postepeno dodavajući vodu pa pustite da odstoji 10-ak minuta. Zatim ga razvaljajte na 2 mm debljine. Režite na kvadratiće veličine oko 4 cm. Napravite smjesu od mljevenog mesa, luka, češnjaka, soli i papra. Na svaki kvadratić tijesta stavite malo smjese u sredinu, zalijepite rubove i dobit ćete oblik trokutića - klepe.
Kuhajte ih u uzavreloj posoljenoj vodi dok ne isplivaju. Ocijedite (nemojte ispirati), malo popržite na otopljenom puteru, pospite slatkom crvenom paprikom i poslužite s mješavinom vrhnja i jogurta ili prema želji sa sitno nasjeckanim bijelim lukom.
Također, klepe možete zapeći u pećnici: zagrijte pećnicu na 180C, skuhane klepe, rasporedite po namaštenom kalupu i prelijte vrhnjem s češnjakom te pospite crvenom paprikom. Pecite oko 15 - 20 minuta. Izvadite iz pećnice i poslužite vruće odmah.
Prijatno!
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.