Ideja za ručak: Pripremite ukusne rolnice
Iako njihov naziv sugeriše kako se pripremaju u proljeće, nema nikakvog razloga da proljetne rolnice ne pripremite danas, sutra ili bilo koji drugi dan. Sastojci ne moraju uvijek biti isti, možete se prepustiti mašti i okusima koje najviše volite.
Evo jednog prijedloga za koji vam je potrebno:
200 svježe paprike (crvena, žuta, zelena)
1 vezica mladog luka
300 g tikvica
2 kašikice ulja
1 kašika začina po želji
200 g mrkve
1 kašika naribanog parmezana
300 jufke za pite
1 jaje za premazivanje tijesta
ulje za duboko prženje
Kao umak možete služiti soja sos ili opet po želji.
Priprema
Papriku, mladi luk i tikvice narežite na trake, pržite na ulju, dodajte Vegetu i ohladite. Mrkvu skuhajte, ohladite i isto tako narežite na trake. Povrće izmiješajte, pospite parmezanom i sve dobro promiješajte. Jufku narežite na kvadrate (18×18 cm). U sredinu stavite 2 kašike fila od povrća.
Rubove tijesta premažite razmućenim jajetom. Krajeve tijesta savijte, a zatim zarolajte (tako da dobijete male sarmice). Isto to učinite s preostalim tijestom i povrćem.
Rolnice pržite u zagrijanom ulju, sa svake strane oko 2 minute, a zatim ih stavite na upijajući papir.
Uz rolnice poslužite umak.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.