I nadarena djeca trebaju posebnu pažnju

Radiosarajevo.ba
I nadarena djeca trebaju posebnu pažnju

(Foto: arhiv)

Općina Novi Grad je jedna od pet općina iz Federacije i među 10 općina u BiH koja se opredijelila da kroz projekat SPIS, posvećen jačanju sistema socijalne zaštite i inkluzije, posebnu pažnju posveti nadarenoj djeci. Već je usvojen akcioni plan za naredne dvije godine.

“U 15 osnovnih škola novogradske općine je 11,5 hiljada učenika sa kojima se do sada radilo na način da je posebna pažnja poklanjana djeci sa posebnim potrebama tj. djeci sa umanjenim fizičkim i psihičkim sposobnostima. S njima ćemo tako raditi i dalje ali smo prepoznali i potrebu da se i nadarednoj djeci pokloni potrebna pažnja,” kaže Tajib Delalić iz Općine Novi Grad.

Rad sa nadarenom djecom Općina sporovodi sa stručnjacima SOS Kinderdorf Internationala, profesorima i studentima Filozofskog fakulteta u Sarajevu te pedagozima iz osnovnih i srednjih škola. Već je sprovedena edukacija učitelja i nastavnika na temu – kako prepoznati nadareno dijete, a u planu su i edukacije za roditelje kako bi se i njima dale smjernice rada sa nadarenom djecom.

„U Kulturnom centru na Dobrinji smo pokrenuli radionice za nadarenu djecu iz različitih oblasti – prirodne nauke, muzika, slikarstvo... I to nisu samo odlikaši – to su djeca nadarena za određene aktivnosti ili oblasti. Dakle, to dijete može imati prosječne ocjene iz nekih predmeta, ali je nadareno iz npr. pjevanja, likovnog, matematike... „, kaže Delalić.

Kulturni centar na Dobrinji otvara svoja vrata nadarenoj djeci i njihovim pedagozima ponedjeljkom, utorkom, srijedom i četvrtkom. Za sada se radi u četiri grupe od po tridesetak djece koja po dolasku prolaze testiranja a zatim se sa njima radi u oblastima za koje su nadarena.

Promoviranje rada sa nadarenom djecom odvija se u okviru projekta Jačanje sistema socijalne zaštite i inkluzije u BiH, a parner Općine Novi grad je Incijativa za bolju i humaniju inkluziju i UNICEF.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije