Hrvatska zemlja s najviše darivalaca organa

Radiosarajevo.ba
Hrvatska zemlja s najviše darivalaca organa


U Hrvatskoj je obilježen Nacionalni dan darivanja i presađivanja organa i tkiva. Sa stopom od 34 realizirana darivalaca na milion stanovnika Hrvatska je vodeća zemlja u svijetu u transplantacijskoj medicini. Prošle godine je transplantacijom organa spašen život 400 ljudi.

Hrvatska transplantacijska medicina radi punom parom. Zahvaljujući doniranim organima, u prošloj godini su u hrvatskim bolnicama obavljene 44 transplantacije srca, 231 transplantacija bubrega, 8 transplantacija gušterače i 128 transplantacija jetre.

Povodom Nacionalnog dana dan darivanja i presađivanja organa i tkiva zamjenik ministra zdravlja Hrvatske Marijan Cesarik zahvalio je porodicama darivalaca organa na njihovoj plemenitoj odluci, čestitao medicinskim ekipama na uspješno obavljenom poslu i izrazio solidarnost i podršku svim pacijentima koji čekaju na presađivanje organa.

"Sa stopom od 34 realizirana darivalaca na milion stanovnika, Hrvatska je vodeća zemlja u svijetu po darivanju organa, a prošle godine je 157 umrlih osoba  - zahvaljujući njihovim obiteljima koje su se odlučile da daruju organe - darovalo svoje organe i zahvaljujući tome 400 osoba je dobilo život na dar", naveo je Cesarik, piše Slobodnaevropa.org.

Od početka ove godine do danas organi 65 darivalaca spasili su 163 života - transplantirano je 46 jetri, 94 bubrega i 10 srca, a obavljene su i tri složene kombinirane transplantacije – dvije bubreg-gušterača i jedna bubreg-jetra.

Hrvatska ove godine obilježava šest godina članstva u Eurotransplantu, a prema stopama darivalaca i transplantaciji organa s umrlih darivatelja, najuspješnija je članica te međunarodne organizacije, ali i članica sa najkraćim čekanjem na presađivanje. Na bubreg u Hrvatskoj čeka 129 pacijenata, na srce 26, na jetra 82, kombiniranu transplantaciju bubreg-gušterača čeka šestero, a kombiniranu transplantaciju bubreg-jetra dva pacijenta.

Pred sedam godina od leukemije je umrla mlada hrvatska novinarka Ana Rukavina. Njena obitelj i prijatelji utemeljili su Zakladu Ana Rukavina, koja se među ostalim bavi prikupljanjem  donatora krvotvornih matičnih stanica, izuzetno važnih kod liječenja hematoloških bolesti poput leukemije i limfoma. Anina majka, predsjednica Zaklade, Marija Rukavina pohvalila se dosadašnji rezultatima upisa u Registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica.

Mirela Pandžić iz udruge Transplant živi sa presađenim srcem desetu godinu. Kada su novinari iz nepažnje kazali 'tuđim srcem', ispravila ih je.

"Boga mi – mojim, ne tuđim! To je sada moje srce, meni darovano na današnji dan prije deset godina."


Tanja Vac i Mirela Pandžić (Foto: Slobodnaevropa.org)

Njezina prijateljica Tanja Vac, koja nakon 10 godina dijalize devetu godinu živi s novim bubregom, citirala je objašnjenje jednog stručnjaka da se cijela priča oko transplantacije sastoji od četiri elementa – financijske strukture, zdravstvene strukture, dakle  - stručnosti, medija i građanstva, dakle svih onih koji su u prilici da poklone organe.

"Kod nas u Hrvatskoj se dogodilo da su sva četiri elementa zadovoljena na sreću za sve koji žive u Hrvatskoj i – kako moja Mirela kaže – Hrvatska je postala najpoželjnija zemlja za sve one koji čekaju organe, jer kod nas se na transplantaciju jako kratko vremenski čeka – najkraće u cijelom svijetu."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije