Hrvatska: Crkva pobijedila državu

Radiosarajevo.ba
Hrvatska: Crkva pobijedila državu

 

Ustavni sud Hrvatske jednoglasno je ukinuo Kurikulum zdravstvenog odgoja u osnovnim i srednjim školama koji je na snazi od februara ove godine. Odluka ministra znanosti i obrazovanja Željka Jovanovića ukida se do završetka postupka za ocjenu suglasnosti s Ustavom i zakonom, a do tada ce se u školama predavati po starom programu.

Dakle, Ustavni sud udovoljio je prijedlogu Miroslava Kote iz Zagreba, Hrvatskoj stranci prava 1861., udruzi GROZD i drugima te će idućih mjeseci odlučivati o ustavnosti zdravstvenog odgoja, piše Tportal.hr.

Predsjednica Ustavnog suda Jasna Omejec rekla kako je ova odluka važna jer je ovo prvi put da Ustavi sud raspravlja o članku 63. Ustava i pravu na odgoj djece: 'Ova odluka snažno podržava zdravstveni odgoj, ali sadržaj se mora sustavno i sveobuhvatno pripremiti za provedbu u proceduri koja će biti u skladu s ustavnim zahtjevima.'

Ustavni sud Hrvatske neće raspravljati sadržaj kurikuluma, nego će razmatrati proceduru donošenja Kurikuluma. Ističu da država mora uskladiti pravo roditelja da odlučuje u donošenju nastavnog sadržaja i zdravstvenog programa i pravo djeteta na izgradnju osobnosti. Dakle, Ustavni sud ne dovodi u pitanje sami Kurikulum zdravstvenog odgoja nego način donošenja Kurikuluma te stoga pokreću postupak za ocjenu suglasnosti s Ustavom i zakonom.

Podsjećanja radi, protivnici zdravstvenog odgoja u svojoj ustavnoj tužbi pozvali su se na šest presuda Europskoga suda za ljudska prava, među kojima je i presuda 'Campbell i Cosans protiv Ujedinjenog Kraljevstva' iz 1982. po kojoj je država obvezna poštovati uvjerenja roditelja u kontekstu obrazovanja njihove djece, te presuda 'Lautsi i dr. protiv Italije' iz 2011., a riječ je o sporu o 'raspelima u javnim prostorima', po kojoj se država treba suzdržati od promocije ateizma. Naime, italijanski Ustavni sud u odluci br. 203 od 12. aprila 1989. utvrdio je da laičnost ne znači 'indiferentnost države prema religijama, nego očuvanje religijske slobode u sustavu kulturnoga i konfesionalnog pluralizma'.

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić, podsjetila je na druge europske odluke koje govore da pravo na odgoj vlastite djece nije nepovredivo jer je, primjerice u predmetu Dojan i drugi protiv Njemačke iz 2011, Europski sud odbacio tužbe petero bračnih parova iz Evangeličke baptističke crkve koji su novčano kažnjeni zbog odbijanja slanja djece na nastavu spolnog odgoja.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije