Hrvati na referendumu odlučuju o istospolnom braku

Radiosarajevo.ba
Hrvati na referendumu odlučuju o istospolnom braku

Saborski odbor za Ustav danas je odobrio zahtjev građanske inicijative da se raspiše referendumsko pitanje kojim se brak definira kao zajednica žene i muškarca, javlja Anadolija.

Nakon što je Saborski odbor prihvatio 740.000 potpisa kao važeće i odobrio zahtjev da se pristupi promjeni Ustava kako bi se u njega unijela definicija braka kao zajednica isključivo muškarca i žene, predmet će svoj krajnji epilog dobiti u sabornici.

Ukoliko saborski zastupnici podrže odluku Odbora za ustav, o referendumskom će pitanju 1. decembra 2013. odlučiti građani Hrvatske.

Udruženja za prava LGBT osoba dosad su više puta naglašavala da se o ljudskim pravima ne može odlučivati putem referenduma.

Referendum koji je o istom pitanju bio raspisan u susjednoj Sloveniji, također, nije promijenio pitanje istospolnih brakova - Slovenci nisu podržali pravo svojih sugrađana na brak s partnerom istog spola.

Odbor je naglasio kako se, ukoliko referendumsko pitanje dobije podršku građana, ipak neće pristupiti direktnoj promjeni Ustava.

Građanska inicijativa U ime obitelji uspjela je prikupiti više od 700.000 potpisa, tj. više od 10 posto glasačkog tijela u Hrvatskoj kako bi se brak Ustavom definirao kao zajednica muškarca i žene.

Inicijativa je tokom svog djelovanja naišla na brojna negodovanja pojedinih civilnih udruženja i medija koji su ovakvu intervenciju u Ustav nazvali homofobnom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije