Hronični umor muči oko 17 miliona ljudi, jeste li i vi u toj skupini?

Radiosarajevo.ba
Hronični umor muči oko 17 miliona ljudi, jeste li i vi u toj skupini?

Sindrom hroničnog umora prihvaćen je u medicini kao dijagnoza, a definiše se kao subjektivni osjećaj nedostatka snage i energije. Umor nam, piše Ordinacija.hr, signalizira da nešto nije u redu, te je potrebno mijenjati životne navike.

Najčešći uzroci hroničnog umora su stres, neredovno vježbanje, nesklad fizičkog i mentalnog opterećenja organizma. Sindrom kroničnog umora ima niz simptoma, koji se mogu pojavljivati i nestajati bez ikakvog određenog redoslijeda u trajanju do 6 mjeseci.

Ostali simptomi uključuju: umor, gubitak pamćenja ili koncentracije, grlobolju, povećane i bolne limfne čvorove na vratu ili ispod pazuha, neobjašnjivu bol u mišićima, bol koja se premješta od jednog do drugog zgloba, bez crvenila ili oticanja, glavobolju, san koji ne donosi odmor i osvježenje, ekstremnu iscrpljenost koja traje više od 24 sata, alergija ili preosjetljivost na neku vrstu hrane, mirise, hemikalije, lijekove, vrtoglavicu, nesvjesticu, suha usta, bol u uhu, grudima ili vilici, aritmiju, psihološke probleme: depresiju, anksioznost, napade panike.

Uzroci hroničnog umora

Ubrzan tempo modernog života preduvjet je za umor. Prati ga osjećaj manje vrijednosti, iscrpljenosti i prevelikog angažmana na svim životnim poljima.

Postoji nekoliko mogućih uzroka kroničnog umora, a uključuju: depresiju, anemiju, hipoglikemiju, alergiju, virusne infekcije, nepravilno funkcioniranje imunog sistema, poremećaj hormona u organizmu, autoimune bolesti, te hronično nizak tlak.

Zdrava prehrana nije lijek, ali svakako može pomoći da se osjećate bolje, imate više energije i ojačate svoj imuni sistem. Čuli ste za uravnoteženu prehranu, koja po nutricionistima Univerziteta u Washingtonu znači izbor namirnica iz pet osnovnih grupa: žitarica, voće, povrće, proteini i mlječni proizvodi.

Savjetuje se potpuno izbacivanje kalorične i pržene hrane, bijelog šećera, cigareta i alkohol.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije