Hrana puna vlakana čuva zdravlje srca

Radiosarajevo.ba
Hrana puna vlakana čuva zdravlje srca

Povećanje udjela vlakana u prehrani može dovesti do smanjenja rizika za bolesti srca, utvrdili su britanski naučnici, javlja Metro portal.

Srčane bolesti uzrok su možda i najvećeg broja smrti na svijetu, a hronični srčani bolesnici težak su teret svakom zdravstvenom sistemu, pa ne čudi da svaka vlada pokušava educiranjem stanovništva spriječiti rastući trend ovih bolesti koje počinju sve ranije.

Stoga su istraživači s University of Leeds analizirali podatke prikupljene u Europi, SAD, Australiji i Japanu.

Pokazalo se kako je do smanjenja rizika za bolesti srca dolazilo već nakon povećanja dnevnog unosa vlakana za samo 7 grama, piše naučni časopis BMJ.

Najbolji izvori vlakana su integralne žitarice, mahunarke, u prvom redu grah, leća i mahune, sve voće i povrće, kao i orašasti plodovi, a preporuke stručnjaka glede ukupnog dnevnog unosa vlakana se kreću od 20 do 38 grama.

Namirnice bogate vlaknima doprinose zdravlju cijelog organizma, te tako regulišu probavni sistem i održavaju zdravlje crijeva, smanjuju nivo holesterola u krvi i pomažu u kontroli nivoa šećera u krvi...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije