Hrana koju ne biste trebali jesti
Bilo da je riječ o hidrogeniziranim očvrsnutim biljnim uljima ili prerađenoj hrani čije porijeklo više nitko ne može prepoznati, namirnice s popisa koji slijedi loše utječu na vaše zdravlje. Jared Koch, američki nutricionist i osnivač stranice Clean Plates, koja promovira zdravu i ukusnu hranu, sastavio je popis namirnica koje ne biste trebali kupovati ni jesti, piše Net.hr.
Paradajz iz konzerve
Najpoznatiji
izvor dragocjenog likopena i drugih važnih hranjivih tvari je paradajz. Ali ako
je kupujete u konzervi, sve ste pokvarili. Sva konzervirana hrana sadrži štetni sastojak BPA, a najviše ga ima u
soku od paradajza jer zbog svoje kiselosti izaziva veće ispuštanje BPA iz
stijenke konzervi. Stoga jedite svježe rajčice ili one iz staklene ambalaže. U
obzir dolazi i kartonska ambalaža koja ne sadrži BPA.
Suhomesnati proizvodi
Salame,
slanina, hrenovke i drugi suhomesnati proizvodi puni su natrija, a meso koje se
koristi za njihovu proizvodnju je već zbog samog načina industrijskog uzgoja
puno hormona, antibiotika i nitrata. Osim toga, u procesu prerade u ovakvo meso
se još dodaju umjetni okusi i boje.
Uvijek je bolje kupiti svježe meso (idealno bi bilo da je životinja bila na
slobodnoj ispaši) i pripremiti ga u vlastitoj kuhinji.
Margarin
Za razliku
od maslaca, koji se radi od mlijeka, margarin se dobiva iz biljnih ulja. Biljna
ulja nisu problem, ali je problem kako ljudi dolaze do margarina. U preradi
dolazi do stvaranja transmasnih kiselina koje potiču upalne procese u tijelu,
oštećuju stanice i stijenke krvnih žila. Smatra se da ova vrsta očvrsnute
biljne masti povećava rizik od
cirkulacijskih bolesti, pa čak i od raka. 'Po mom mišljenju, ovo je jedna
od najgorih namirnica u trgovini. Postoji mit da je zdrava prehrana
vegetarijanska prehrana, ali to u slučaju margarina uopće nije istina', rekao
je Koch.
Biljna ulja
Omjer
omega-6 i omega-3 masnih kiselina u zapadnjačkoj prehrani iznosi 15:1, a trebao
bi biti 1:1. Visokorafinirana biljna ulja danas se naveliko koriste u pekarskim
proizvodima i prženoj hrani. Zbog ove neravnoteže u tijelu dolazi do upalnih
procesa. Važno je stoga češće jesti
kuhanu ribu bogatu omega-3 masnim kiselinama, maslinovo ulje, kokosovo ulje
i mljevene sjemenke lana.
Kokice iz vrećice koje se pripremaju u
mikrovalnoj
Vrećice s
kokicama koje se stavljaju u mikrovalnu pećnicu sadrže spoj PFOA. Kad se vrećica stavi u mikrovalnu PFOA prianja na
kokice, a preliminarne studije na ljudima povezale su PFOA s neplodnosti, rakom
jetre i testisa.
Neorganski krompir
Nerealno je
misliti da sve možemo kupovati iz organskog uzgoja, ali krompir bismo trebali.
Pesticidi i fungicidi brzo ulaze u ovo korjenasto povrće. Koch tvrdi da su
testovi pokazali da krompiri imaju visoku koncentraciju kemikalija kojima su
tretirani. Krompir zapravo možete
uzgojiti i u vrećama zemlje na balkonu.
Izolat proteina soje
Izolat
proteina soje je vrlo rafinirana tvar i može poremetiti hormonsku ravnotežu u tijelu. Uzme li se u obzir da je
većina soje genetski modificirana, bolje je uzeti kokosovo ili bademovo
mlijeko.
Umjetna sladila
Ako nešto ne
možete pronaći u prirodi, vjerojatno je bolje izbjegavati. Med, stevija, pa čak i običan šećer bolji su zaslađivači od
umjetnih. Umjetna sladila su jako slatka – ponekad 200 puta više nego šećer – a
mozak se s vremenom navikne i počinje žudjeti za slađom hranom. Aspartam je na posebno lošem glasu,
tvrdi se da uzrokuje rak i neurološke probleme, a znanstvenici su potvrdili da
dovodi do debljanja i povećava apetit.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.