Hrana i zdravlje: Kako da napravite zdraviju pizzu?

Radiosarajevo.ba
Hrana i zdravlje: Kako da napravite zdraviju pizzu?

Omiljeni italijanski specijalitet često je prepun masti, soli i kalorija, ali uz pravi izbor namirnica i manje preinake može postati zdraviji obrok, a istovremeno sačuvati vrhunski ukus, piše portal Stvar ukusa.

Povećajte količinu priloga. Ovo se prije svega odnosi na povrće, jer ono sadrži manje kalorija od mesnih prerađevina, poput kobasice. Zato povećajte količinu paradajza, luka, paprike, brokule, koji sadrže dosta vitamina A i C i vlakana.

Izbjegavajte punjenu koricu. Iako je pizza sa koricom punjenom sirom zaista teško odoljeti, probajte izbjeći unošenje nepoželjnih masti i kalorija. Ovakvim pikantnim parčićima pizze možemo unijeti i do 300 kalorija više. Takođe, pizze sa tanjom korom mogu imati 50 do 100 kalorija manje.

Koristite mozzarellu. Mozzarella sadrži manje masti i kalorija od ostalih sireva. Najbolje bi bilo kada biste napravili pizzu sa svježom mozzarellom, koja sadrži manje natrija od prerađenih vrsta. Ukoliko baš i niste veliki obožavatelj ukusa sira, napravite pizzu sa sirom koji sadrži manji procenat masti.

Uklonite višak ulja. Ukoliko vam je pizza previše masna, pustite ulje da se slije sa parčeta i iscijedi prije nego što ga pojedete.

Tijesto s brašnom od cijelog zrna. Napravite pizzu koristeći zdravije vrste brašna, poput onog napravljenog od cjelovitog zrna pšenice.

Ne jedite u kasnim satima. Iako je pizza najukusniji obrok za kasne sate, pokušajte izbjeći tu praksu. Ako se jede neposredno prije spavanja, pizza može izazvati nesanicu, probleme sa varenjem i izazvati nadutost. Kako biste maksimalno uživali u zdravoj pizzi, jedite je bar nekoliko sati prije odlaska na spavanje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije