Hostel smješten u avion

Radiosarajevo.ba
Hostel smješten u avion

Ako vas put nanese u Stockholm, a voljeli biste spavati u nekom egzotičnijem mjestu od običnog hotela sa dvije-tri zvjezdice, imate opciju spavanja u avionu. Naime, u glavnom gradu Švedske nalazi se jeftin i udoban hostel smješten u prostor aviona van prvobitne funkcije.

Nedvosmisleno nazvan Jumbo Hostel nalazi se u prirodnom okruženju: na štokholmskom aerodromu Arlanda, a radi se zapravo o Boeingu 747-200. Ovaj avion ima dugačku historiju: najprije je napravljen za prevoznika Singapore Airlines, a kraj karijere je doživio leteći za Transjet, švedskog avioprevoznika koji je bankrotirao. U veliki unutrašnji prostor aviona stalo je 25 soba Jumbo Hostela, svaka soba se proteže na oko 6 kvadratnih metara, a sve su trokrevetne. Najsretniji posjetioci će imati i šansu da spavaju u pilotskoj kabini, budući da je jedva ikad slobodna.

 

Kao prema nekom pravilu kad se radi o preuređivanju prostora koji je ranije služio u potpuno drugačije svrhe, i u slučaju Jumbo Hostela mnogo je originalnih dijelova aviona ostavljeno na svom mjestu: bar je ondje gdje je bio i dok je avion letio, fotelje iz prve klase su još uvijek ondje, kao i maske s kisikom. Hostel bi u narednih nekoliko mjeseci trebao dobiti nove sobe, ondje gdje je u avionu motor i prtljažnik, jer je to zasad neiskorišten prostor koji je bilo teže preurediti. Zanimljivo i ekološki, svaka čast!


radiosarajevo.ba

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije