'Hormon ljubavi' kao lijek u borbi protiv anoreksije?

Radiosarajevo.ba
'Hormon ljubavi' kao lijek u borbi protiv anoreksije?

Hormon oksitocin, poznat i kao "hormon ljubavi", mogao bi da se koristi u liječenju osoba s anoreksijom, utvrdili su britanski i korejski naučnici.

U istraživanju anoreksičnih pacijenata naučnici su otkrili da je oksitocin izmijenio njihovu sklonost ka fiksiranju na slike namirnica koje debljaju i obrisa popunjenih tijela, sugerišući da bi se mogao pretvoriti u lijek koji bi im pomogao da prevaziđu nezdravu opsjednutost tijelom. 

Anoreksija pogađa milione ljudi širom svijeta, uključujući svaku 150. tinejdžerku u Britaniji, gdje je to jedan od vodećih uzroka smrti vezanih s poremećajima psihičkog zdravlja u tom uzrastu. 

Iako u većini pogađa djevojke i žene, može se pojaviti i kod osoba muškog pola.

Osim problema s hranom i fizičkim izgledom, pacijenti koji boluju od anoreksije često imaju probleme u socijalnim kontaktima, uključujući napetost i hipersenzitivnost na negativne emocije. 

Inače, oksitocin je hormon koji telo prirodno oslobađa tokom polnih odnosa, rađanja i dojenja. 

Dosadašnja istraživanja su pokazala da taj hormon u nekim slučajevima pomaže osobama s autizmom, ublažavajući njihovu napetost u kontaktima, piše B92.net.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije