Hitlerovo odmaralište postaje luksuzno ljetovalište

Radiosarajevo.ba
Hitlerovo odmaralište postaje luksuzno ljetovalište

Na dugačkoj plaži sjevernonjemačkog otoka Rügen, smještenog u Baltičkom moru, nalazi se objekt Prora, izgrađen u periodu od 1936. do 1939. godine kao dio nacističkog programa 'Snaga kroz uživanje'. 

Objekt dugačak skoro pet kilometara te udaljen od mora oko 100-tinjak metara - bivše je nacističko nedovršeno odmaralište koje će uskoro postati luksuzno ljetovalište. 

Plan je bio da se u tim objektima odmaraju Nijemci koji bi se putem propagande i društvenih aktivnosti pripremali za obavljanje svog dijela Hitlerovog plana za Njemačku. 

Bio je to jedan od najvećih arhitektonskih projekata u to vrijeme, u kojem je sudjelovalo 9.000 radnika. Dizajn za projekt osvojio je Grand Prix nagradu na svjetskoj izložbi u Parizu 1937. godine. 

No, ovaj megalomanski projekt nikad nije primio svoje prve goste. Prije njegove finalizacije počeo je Drugi svjetski rat i svi radnici su povučeni na ratište. 

Nakon mnogo godina napokon se počelo razmišljati o njegovoj namjeni pa će sad neki od ovih objekata dobiti funkciju luksuznih apartmana u kojima će se gosti moći odmarati odmah uz more. 

Bazeni, teretane, saune, privatne terase i vrtovi... i svi ostali prateći sadržaji luksuzne turističke ponude uključeni su u plan kojim se želi ponuditi gostima odmor za dušu i tijelo. Većina apartmana, smještenih u Zgradu 1 i 2 bit će dovršena do sredine 2015. godine. 

Ceremonija kojom se obilježio nastavak gradnje objekata čak 73 godine nakon početka gradnje održana je u junu prošle godine. 

Neki dijelovi objekta su već ranije renovirani i korišteni. Tako se u Zgradi 5 već 2011. godine smjestio najveći evropski hostel, s 400 kreveta, u kojeg je uloženo 2,3 miliona dolara. 

Prilikom otvorenja hostela pojavila se bojazan kako će se njegovim smještanjem u 'naci' okruženje pojaviti mogućnost oživljavanja mračnih nacističkih uspomena iz njemačke historije. 

"Učinit ćemo sve što možemo kako bismo spriječili pojavljivanje nacističke ideologije na ovim prostorima" izjavio je tada direktor ovog objekta, javlja Dnevnik.hr

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije