Hiljade ateista izašle na Marš razuma

Radiosarajevo.ba
Hiljade ateista izašle na Marš razuma

Hiljade ateista, agnostika i protivnika religijskog uticaja na društvo okupilo se jučer u Washingtonu kako bi javno poručili da ideja boga ne smije uticati na javni život niti na retoriku političara koji se bore za komad kolača. Veliki protest nazvan Marš razuma podržali su mnogi poznati ateisti, te sekularne i humanističke organizacije, a prisutnima se obratio proslavljeni britanski naučnik i pisac Richard Dawkins.

"Previše ljudi u ovoj zemlji dugo je strahovalo da se u javnosti deklarišu kao ateisti, agnostici ili sekularisti. Ima nas puno više nego što iko misli.", rekao je Richard Dawkins.

Glasnogovornik Marša, Jesse Galef, rekao je za AFP da se na skupu okupilo preko 10.000 ljudi. Na 2002. održanom Bezbožnom maršu okupilo se 3000 ljudi, što bi moglo značiti da ateistička zajednica u Washingtonu i Sjedinjenim Državama uopšte sve veća.

U masi su se mogli vidjeti transparenti na kojima je pisalo: Odbacite 10 zapovjedi u ropotarnicu povijesti, Dobro mi je i bez Boga, Ćao, mama! Ja sam ateist! i mnogi drugi.


Marš razuma organizovan je u vrijeme kada SAD-om dominira fundamentalistička retorika republikanaca, među kojima se izdvaja Rick Satnorum, potencijalni glavni protukandidat na predsjedničkim izborima, a jedno od glavnih pitanja kojima se posljednjih sedmica bave jeste pravo žena na besplatnu kontracepciju i pristup abortusu.

Čuti otkucaje srca kojih nema

Skup u Washingtonu je pokazao da pored nerazumnih izjava koje dolaze iz najviših struktura SAD-a, među stanovništvom postoji ozbiljno mnoštvo koje razmišlja drugačije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije