Hercegovačka kraljica voća: Pročitajte zašto bismo stalno trebali jesti - smokvu
![Hercegovačka kraljica voća: Pročitajte zašto bismo stalno trebali jesti - smokvu](https://storage.radiosarajevo.ba/article/506962/871x540/smokve.jpg?v1690820507)
Smokvu zaista vrijedi proslavljati i proučavati jer se iza njene neodoljive slatkoće skriva nevjerovatna mješavina minerala, vitamina i blagotvornih biljnih spojeva – fitonutrijenata.
To su, primjerice, biljni pigmenti poput karotenoida koji su poznati po snažnom antioksidacijskom učinku (štite tjelesne stanice od pregaranja i oštećenja) te spojevi poput fitosterola koji imaju sposobnost smanjiti nivo kolesterola u krvi.
Upravo je smokva odličan izvor fitosterola.
![Skandal | Ognjen Tadić prijeti Sarajevu: Platit ćete cijenu mržnje koju ste sijali svih ovih godina](https://storage.radiosarajevo.ba/article/579082/300x185/ognjen_tadic_AA(1).jpg?v1739719364)
Skandal | Ognjen Tadić prijeti Sarajevu: Platit ćete cijenu mržnje koju ste sijali svih ovih godina
Među vitaminima sadržanim u smokvi ističu se A, E i K, a od minerala se najčešće navode kalij i magnezij.
Manje je poznato da je u ovom rajskom voću znatna količina mangana koji također potpomaže održavanje normalne razine holesterola, a pridonosi i ravnoteži šećera u krvi.
Mangan je važan i za izgradnju kosti, rad štitne žlijezde i nervnog sistema te pomaže pročišćavanju organizma od štetnih tvari.
Smokva sadrži i triptofan, jednu od esencijalnih masnih kiselina koje su potrebne tijelu za sintezu bjelančevina. Triptofan sudjeluje u stvaranju serotonina, takozvanog hormona sreće, i hormona melatonina, koji reguliše ritam spavanja i budnosti.
![Bogato stablo smokve u centru Sarajeva: Mnoštvo plodova i odmor u hladovini](https://storage.radiosarajevo.ba/article/503433/300x185/img-20230706-124305.jpg?v1688644119)
Bogato stablo smokve u centru Sarajeva: Mnoštvo plodova i odmor u hladovini
Smokva je vrlo svestrana i u kulinarstvu jer se fino nadopunjuje s raznim i slatkim i slanim namirnicama – od čokolade, orašastih plodova i žitarica do sireva, pršuta, ribe...
Svježe smokve punjene kozjim sirom i nasjeckanim bademima odlične su kao predjelo ili desert. Za doručak, ipak, smokve možete dodati u zobenu kašu. Odlično se smokve "snalaze" i u slasticama, likerima, džemovima...
![Smokve](https://storage.radiosarajevo.ba/image/478171/871x540/smokve_pixabay_ilustracija.jpg)
Ovo rajsko voće ima posebno mjesto i u narodnoj medicini. Preporučuju se protiv zatvora (imaju blago laksativno djelovanje zahvaljujući velikom udjelu vlakana), a tradicionalno se koriste i za ublažavanje oteklina i žuljeva te za uklanjanje bradavica i kurjih očiju. Pritom se može staviti oblog od svježe smokve ili na kožu nanijeti mlijeko iz nezrelih plodova i peteljki listova. I sami smokvini listovi mogu biti od pomoći.
Primjerice, žvakanje listova (odaberite mekše, odnosno nježnije listove) olakšava uklanjanje afti iz usne šupljine i osvježava dah. Svježi sok i čaj od smokvina lišća preporučuju se protiv povišenog krvnog pritiska, bolesti jetre i dijabetesa, piše Sensa.
![Radiosarajevo.ba](https://radiosarajevo.ba/assets/img/rsa-box-logo.png)
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.