Hercegovačka kraljica voća: Pročitajte zašto bismo stalno trebali jesti - smokvu

3
Radiosarajevo.ba
Hercegovačka kraljica voća: Pročitajte zašto bismo stalno trebali jesti - smokvu
Pixabay / Smokve

Smokvu zaista vrijedi proslavljati i proučavati jer se iza njene neodoljive slatkoće skriva nevjerovatna mješavina minerala, vitamina i blagotvornih biljnih spojeva – fitonutrijenata.

To su, primjerice, biljni pigmenti poput karotenoida koji su poznati po snažnom antioksidacijskom učinku (štite tjelesne stanice od pregaranja i oštećenja) te spojevi poput fitosterola koji imaju sposobnost smanjiti nivo kolesterola u krvi.

Upravo je smokva odličan izvor fitosterola.

Prošle su 32 godine otkako je zapaljena Grbavica. Danas ljepša nego ikad prije

Prošle su 32 godine otkako je zapaljena Grbavica. Danas ljepša nego ikad prije

Među vitaminima sadržanim u smokvi ističu se A, E i K, a od minerala se najčešće navode kalij i magnezij.

Manje je poznato da je u ovom rajskom voću znatna količina mangana koji također potpomaže održavanje normalne razine holesterola, a pridonosi i ravnoteži šećera u krvi.

Mangan je važan i za izgradnju kosti, rad štitne žlijezde i nervnog sistema te pomaže pročišćavanju organizma od štetnih tvari.

Smokva sadrži i triptofan, jednu od esencijalnih masnih kiselina koje su potrebne tijelu za sintezu bjelančevina. Triptofan sudjeluje u stvaranju serotonina, takozvanog hormona sreće, i hormona melatonina, koji reguliše ritam spavanja i budnosti.

Bogato stablo smokve u centru Sarajeva: Mnoštvo plodova i odmor u hladovini

Bogato stablo smokve u centru Sarajeva: Mnoštvo plodova i odmor u hladovini

Smokva je vrlo svestrana i u kulinarstvu jer se fino nadopunjuje s raznim i slatkim i slanim namirnicama – od čokolade, orašastih plodova i žitarica do sireva, pršuta, ribe...

Svježe smokve punjene kozjim sirom i nasjeckanim bademima odlične su kao predjelo ili desert. Za doručak, ipak, smokve možete dodati u zobenu kašu. Odlično se smokve "snalaze" i u slasticama, likerima, džemovima...

Smokve
Foto: Pixabay.com: Smokve

Ovo rajsko voće ima posebno mjesto i u narodnoj medicini. Preporučuju se protiv zatvora (imaju blago laksativno djelovanje zahvaljujući velikom udjelu vlakana), a tradicionalno se koriste i za ublažavanje oteklina i žuljeva te za uklanjanje bradavica i kurjih očiju. Pritom se može staviti oblog od svježe smokve ili na kožu nanijeti mlijeko iz nezrelih plodova i peteljki listova. I sami smokvini listovi mogu biti od pomoći.

Primjerice, žvakanje listova (odaberite mekše, odnosno nježnije listove) olakšava uklanjanje afti iz usne šupljine i osvježava dah. Svježi sok i čaj od smokvina lišća preporučuju se protiv povišenog krvnog pritiska, bolesti jetre i dijabetesa, piše Sensa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije