Helppikangas: Pravilno zaštitite kožu tokom zimskih dana

Radiosarajevo.ba
Helppikangas: Pravilno zaštitite kožu tokom zimskih dana

Tokom zimskih, hladnih i vjetrovitih dana, naša koža je izložena raznim negativnim vremenskim utjecajima koji mogu dovesti do njenog isušivanja, ljuspanja, pucanja i iritacije. To su razlozi zbog kojih je u zimskom periodu neophodna dodatna i pravilna njega kože kako bismo je održali vlažnom, mekom i glatkom.

O zaštiti kože tokom zimskih dana, pravilnoj njezi i zaštiti razgovarali smo s dr. Hanom Helppikangas, dermatologinjom na Klinici za dermatovenerologiju KCUS-a. 

Doktorica Helppikangas na početku razgovora naglašava važnost zaštite kože kao našeg najvećeg organa tokom hladnih dana. 

"Jedna od osnovnih funkcija kože jeste njena barijerna uloga, koja sprečava gubitak tečnosti s površine našeg tijela. Tu barijeru čine masnoće koje formiraju zaštitni lipidni film na površini kože. Hladan zimski vazduh je suh, smanjuje se količina prirodnih masnoća, te s površine kože isparava veća količina tečnosti. Zimski vjetrovi još dodatno isušuju i oštećuju kožu. Rezultat svega toga je suha, gruba koža koja je podložna svrabu, iritaciji, nastanku ekcema. Oštećenju kože tokom zime doprinosi dodatno i grijanje u prostorijama sa suhim i toplim vazduhom", rekla je dr. Helppikangas za Radiosarajevo.ba. 

Napominje i da u zimskom periodu dolazi do pogoršanja već postojećih hroničnih oboljenja kože kao što su atopijski i seboroični dermatitis, ekcem i psorijaza. Crvenilo i prošireni kapilari na licu postaju izrazitiji zbog naglih prelazaka sa hladnog u tople prostorije. Potrebno je na vrijeme se obratiti dermatologu koji će ordinirati terapiju prije pogoršanja postojećeg oboljenja.


Pravilna hidratacija kože

Ako kožu ne štitimo pravilno, može doći do pucanja kože i ekcema. Doktorica naglašava da je nephodno koži nadoknaditi vlažnost koju je izgubila, korištenjem krema koje nisu samo na bazi hidratantnih supstanci, već i na bazi ulja. 

"Masnoće u kremama prave film na našoj koži i ne dozvoljavaju odvajanje vode. Kreme koje koristimo treba da sadrže masne kiseline i komponente poput prirodnih vlažećih faktora: uree, glicerola, alfa hidroksi kiselina, koje imaju veći kapacitet vezivanja vode. Korisni su i dodaci ostalih vitamina i hranljivih materija koje su neophodne koži. Preporučuje se nanositi kreme više puta u toku dana a obavezno nakon pranja lica, tuširanja, kao i prije izlaska na hladnoću", savjetuje doktorica Helppikangas. 

Zaštita od Sunca

Zimsko sunce u kombinaciji s refleksijom od snijega, također isušuje i oštećuje kožu.

"Bez obzira da li se tokom zimskog perioda odlučimo za odmor u planinama ili neku daleku i toplu destinaciju, UV zraci su uvijek prisutni. U planinama i ostalim područjima visoke nadmorske visine količina UVB zraka povećava se za 4% svakih 300 metara. Snijeg reflektuje 85 posto UV zraka, zato je posebno važno tokom zimskih aktivnosti, gdje se osjećamo kao sigurni od sunca, koristiti visoku zaštitu. Kako bismo nesmetano uživali na zimskom suncu i izbjegli negativne posljedice UV zraka potrebno je da i zimi zaštitimo osjetljivu kožu lica od sunčevih zraka visokim zaštitnim faktorom", napominje doktorica Hana Helppikangas. 

Tuširanje i pranje kože 

Doktorica savjetuje da se za tuširanje koristi mlaka voda, potrebno je izbjegavati dugotrajne i tople kupke, koje dehidriraju kožu uklanjanjem njenih prirodnih masnoća. Takođe, izbjegavati jake, antibakterijske sapune koji dodatno odmašćuju kožu. Hidratantne kreme i emolijense treba nanositi odmah nakon tuširanja.

Ne zaboravite ruke!

Koža na rukama je tanja i osjetljivija od ostalih dijelova tijela, ima manje prisutnih lojnih žlijezda, te je često zimi sklona sušenju, pucanju i nastanku ekcema.

"Neophodno je izbjegavati duži kontakt sa sapunima bez zaštitnih rukavica, obavezno je utopljavanje pri boravku na hladnoći, kao i često nanošenje emolijenasa s dodatkom glicerola i linoleinske kiseline", savjetuje doktorica.

Njega usana

Usne su izuzetno osjetljive na zimskom i hladnom vremenu, lahko se suše i pucaju. Preporučuje se korištenje balzama za usne više puta u toku dana, čim se pojavi osjećaj suhoće. Uvečer prije spavanja poželjno je namazati usne debljim slojem pantenol masti da bi se održala njihova vlažnost i nježnost.

Euromelanoma se nastavlja 

Euromelanoma je kampanja posvećena prevenciji karcinoma kože koja se dvije godine zaredom obilježila u Bosni i Hercegovini. Doktorica Hana Helppikangas je jedna od učesnica kampanje. Tokom sedmice trajanja kampanje, građani mogu obaviti besplatne preglede mladeža na Klinici za dermatovenerologiju KCUS-a. 


Pregled mladeža: Kampanje Euromelanoma 2013. (Foto: Radiosarajevo.ba)

Doktoricu smo pitali o nastavku kampanje i dosadašnjim uspjesima. 

"Zahvaljujući preventivnim pregledima i brojnim aktivnostima Euromelanoma kampanje u BiH, mogu da kažem da je došlo do promjene svijesti o negativnom učinku UV zračenja, kao i potrebi za ranim pregledima mladeža i drugih promjena sumnjivih na karcinom kože. Svakodnevno se javljaju pacijenti na preglede te već imamo unaprijed rezervisane termine pregleda. 

Euromelanoma BiH će i dalje nastaviti s kampanjom s ciljem još većeg unapređenja zdravlja našeg stanovništa, pružanjem besplatnih pregleda u maju mjesecu, potrebnih edukacija djeci, te pisanjem edukativnog materijala", rekla je u razgovoru za Radiosarajevo.ba doktorica Hana Helppikangas.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije