Hafiz Bugari uputio bajramsku poruku: Ogradimo se od zla...

9
Radiosarajevo.ba
Hafiz Bugari uputio bajramsku poruku: Ogradimo se od zla...
Privatni album / Sulejman Bugari

Povodom nadolazećeg Kurban-Bajrama hafiz Sulejman Bugarij uputio je poruku svim pripadnicima islamske vjeroispovijesti.

Poruka je objavljena na njegovoj oficijelnoj web stranici, a mi je prenosimo u cjelosti:

“Hvalimo i veličamo samo Gospodara svjetova – Jednog Jedinog. Blagosiljamo onoga koga On blagosilja, sve poslanike do posljednjeg – Njegovog miljenika, hvaljenog Muhammeda, neka je mir na sve njih. Blagosiljamo njegovu čistu i uzoritu porodicu, prisne prijatelje ashabe i sve one koji se uvijek Gospodara sjećaju i od svakog zla ograđuju.

Od posljednjeg poslanika Muhammeda, mir nek je na njega, se prenosi da je rekao: – Inteligentan je onaj koji vlada svojim egom i radi za ono što dolazi poslije smrti, a nemoćan je onaj ko slijedi želju svoga ega, a očekuje od Allaha ispunjenje svojih želja.

Dakle, čovjek koji sobom ne vlada, on se dobro ne vlada i u njegovom biću vlada premećaj, gdje god bio i radio.

Takav nije u stanju ponuditi izlaz iz krize sebi, svojoj porodici i svojoj državi. On je nemoćan da sebe i drugog od svoga zla oslobodi ogradi.

U posljednjoj objavi Kur’anu na više od tristo mjesta Gospodar svjetova od svih nas traži da smo Njega uvijek svjesni, da se Njime ograđujemo od svakog zla i kaže da je to rješenje i izlaz iz svake krize na oba svijeta.

Biti duželjubiv

Poslušajmo nekoliko putokaza: – Ko god se Allahom ograđuje od zla, On mu odmah daje izlaz i opskrbljuje ga odakle i ne očekuje…(Talak, 2-3); O ljudi, Mi vas od jednog čovjeka i jedne žene stvaramo i na narode i plemena vas dijelimo da biste se upoznali. Najugledniji kod Allaha je onaj koji se najviše od zla ograđuje. Uistinu, Allah je Sveznajući i o svemu je obaviješten. (El-Hudžurat, 13); – Ko se od zla ograđuje, On mu Svojom odredbom sve olakša. (Talak, 4)

Među plodovima pokornosti su ljubav, bliskost i druželjubivost. Cilj kurbana je upravo to – približiti se Njemu, zadobiti Njegovu ljubav i blizinu te biti druželjubiv.

Evo zašto među ljudima nema ljubavi, blizine, prisnosti i druželjubivosti. Jer su propisi bez ljubavi, blizine i iskrenosti puka formalnost, praznina, i od takve pokornosti nema ništa.

Podsjećam sebe i vas na hadis Poslanika, s.a.v.s., u kojem stoji da je rekao: – Mnogi od posta imaju samo glad, od namaza samo umor, od nafile/dobrovoljnog robovanja samo pospanost i od kurbana samo obično meso….

Kurban, žrtva koju vjernik žrtvuje je samo podsjetnik svima nama dokle smo sa borbom protiv ega koji nas zavađa, dijeli i uništava. Jesmo li spremni žrtvovati sve što nam je dato za opće dobro i popravak stanja?

Ne odustaj!

Žrtvujući sve radi Gospodara, dobijamo Njegovu blizinu i snagu da se od svakog zla ogradimo.

Mi kurbane svake godine koljemo, međutim, sve smo udaljeniji jedni od drugih.

Gospodar veli: – Do Allaha ne stiže ni meso, a ni krv od kurbana, ali sigurno stiže vaše ograđivanje od zla.

Drage i plemenite duše, što prije naručimo ovu najljepšu ogradu, jer bez nje nema ljubavi, prisnosti niti zdravog, smisaonog života i vječne ljepote.

Da s vama podijelim i ovo: Ugradimo aparat samokontrole ako želimo siguran grad. Danas se svašta gradi i gradi, a i ruše se zgrade i gradovi. Otkud? Zato što se zdravi odnosi nisu izgradili.

Od zla se ne možemo ograditi, ako u sebi grad ne izgradimo.

Vidljiva je bježanija od kuća, sela i gradova i to zbog psihofizičkih ograda. Ako nevoljno napuštaš voljeni grad da bi bratski odnos izgradio i porušene zgrade sagradio, tebi je nagrada Svevišnji.

Znamo da je puno pregrada do sigurnog grada, ali ne odustaj – poruka je od Svegraditelja.

Kurban-bajram šerif mubarek olsun”, poručio je hafiz Sulejman Bugari.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije