Greškom proveo 38 godina zaključan na psihijatriji

Radiosarajevo.ba
Greškom proveo 38 godina zaključan na psihijatriji

Čovjek s Turetovim sindromom proveo je zaključan 38 godina u mentalnoj instituciji u zapadnoj Njemačkoj, nakon što mu je greškom dijagnosticiran mentalni poremećaj.

Ironija je da, uprkos činjenici da je greškom bio zatvoren skoro 40 godina, on sada ne želi otići iz bolnice jer je nesposoban za samostalan život.

Zatvoren je kada je imao 18 godina, a danas ima 56. Dobio je pogrešnu dijagnozu i kategoriziran je kao opasnost za okolinu.

Smješten je u kliniku Worstin, gdje je poslije više od 30 godina ustanovljeno da ima Turetov sindrom, s kojim bi uz odgovarajuće lijekove mogao živjeti samostalno.

Omogućena mu je kompenzacija za počinjenu grešku, međutim, boravak u mentalnoj instituciji ga je toliko onesposobio za samostalnost da je odlučio provesti ostatak života tamo.

Ljekari koji ga vode rekli su da je ovo tragično te da pacijent nikada nije tu trebao završiti. Njegov su slučaj opisali kao jedinstven.

Cijeli tok nepravde koja je počinjena ovom čovjeku nije jasan, s obzirom na to da bolnica njegov karton drži zaključan. Čak ni njegov advokat nije dobio pristup ovim podacima. Kada ga je advokat posjetio u bolnici, bio je u očajnom stanju. Bio je neokupan i potpuno zapušten, piše Avaz.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije