Greenpeace: Lista hrane sa GMO

Radiosarajevo.ba
Greenpeace: Lista hrane sa GMO

Najpoznatija svjetska ekološka organizacija Greenpeace napravila je spisak prehrambenih proizvoda koji u sebi sadrže genetski modifikovane sastojke (GMO), a u isto vrijeme i popis kompanija koje ne koriste GMO.

Među GMO proizvodima nalaze se neke od najpoznatijih vrsta napitaka, slatkiša i namirnica koje se prodaju i na našim prostorima.

Genetski inženjering omogućava naučnicima da stvore biljke, životinje i mikroorganizme manipulacijom gena na način koji menja strukturu prirodnih stvari. Ovi genetski modifikovani organizmi (GMO) mogu da se rašire i van svog namjeravanog staništa i ukrste sa prirodnim organizmima, čime se zagađuje čisto okruženje.

Usljed toga, buduće generacije razvijaće se u nepredvidivom i nekontrolisanom pravcu.

Zbog poslovnih interesa, široj javnosti je uskraćeno pravo da sazna sve o GMO sastojcima u lancu ishrane, a samim tim potrošači nemaju predstavu kako da izbjegnu kupovinu ovih proizvoda, uprkos tome što u pojedinim zemljama postoji obaveza njihovog obilježavanja, podsjeća Greenpeace.

Među kompanijama čiji proizvodi sadrže GMO su i Kraft, Danone, Nestle i drugi. 

Ovdje možete naći listu proizvoda s GMO, koju je sastavila organizacija Greenpeace.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije