Gramofon i kasetofon u školama 21. vijeka

Radiosarajevo.ba
Gramofon i kasetofon u školama 21. vijeka

Nedavno usvojeni plan i program muzičkog obrazovanja za gimnazije u Srbiji predviđa da se nastava ovog predmeta realizuje uz pomoć gramofona, kasetofona i dijaprojektora, dok se savremeni muzički uređaji nigdje ne spominju. Forum beogradskih gimnazija je plan prokomentarisao kao „još jednu potvrdu da se radi samo o kozmetičkim izmjenama“.

Plan je radio Zavod za unapređenje obrazovanja i vaspitanja, a odobrilo Ministarstvo prosvjete, a kako pišu srbijanski mediji - nastavnici i direktori su ostali šokirani.

„Gimnazijalci koji su sada upisali prvu godinu, koji treba da rade po ovim nastavnim planovima i programima gramofon su videli možda samo na filmu. Ko još koristi ploče i kasete? Niko. Ja ne znam da li još uvek mogu negde da se kupe kasete za kasetofon?“, bio je jedan od njihovih komentara.

Objašnjenje Zavoda za unapređenje obrazovanja i vaspitanja je da je „suština da dete čuje Mocarta ili Šopena, a sa čega će da čuje, to nije bitno“, kako je rekla Eleonora Vlahović, koordinatorica na inoviranju nastavnih planova i programa za gimnazije.

U novom planu piše ovako: „Za realizaciju sadržaja programa prvo i osnovno je obezbediti normalne uslove za rad: opremljen kabinet (ili specijalizovana učionica) sa klavirom (ili drugim osnovnim instrumentom) i kvalitetnim audio-vizuelnim sredstvima (gramofon, kasetofon, dijaprojektor itd) - ploče, kasete, dijafilmove knjige, slike i udžbenik.“

Za razliku od Srbije, u Bosni i Hercegovini je za nastavu muzičkog obrazovanja predviđena upotreba CD playera, a CD-ovi sa muzičkim primjerima su sastavni dio udžbenika za osnovne škole.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije