Gradovi duhova širom svijeta

Radiosarajevo.ba
Gradovi duhova širom svijeta
/ Grytviken, foto: Wikipedia


Ništa ne govori bolje o civilizacijama od ruševina mjesta koja su naseljavale, piše Dailymail.co.uk.

U Grytvikenu u Južnoj Džordžiji gigantske kosti kitova i napušteni tanker pričaju priču od civilizaciji lovaca na kitove.

Grupa bijelih kuća pokazuje da su kitolovci živjeli u zelenoj dolini ispod snijegom pokrivenih planina, na izoliranom otoku, oko 1.600 kilometara istočno od Južne Amerike.

Istorija pokazuje da su ljudi živjeli tamo do 1960-ih kada je kitolovna baza zatvorena zbog pojeftinjenja kitovog mesa. Sada sve što je preostalo je grad duhova koji je tu ostao da priča priču o istoriji za vrijeme koje dolazi.

Gradovi duhova postoje širom svijeta kako su civilizacije brisane prirodnim katastrofama ili iseljavanjem u veće gradove.

Južnoamerički grad Chaiten u Chileu je gotovo izbrisan pri erupciji vulkana 2008. godine, čije je uništenje izljevanje rijeke Blanco dovršilo.

Kuće bez krovova i potrgani telefonski kablovi ostali su kao podsjetnik da su tu nekada živjeli ljudi.

Neke katastrofe su izazvane ljudskim faktorom kao tragedija u selu Oradour-sur-Glane u Francuskoj. Francusko selo je uništeno kada je više od 600 stanovnika izmasakrirala njemačka SS jedinica 1944. godine.

Zapad SAD-a je vidio mnogo civilizacija kako dolaze i odlaze tokom zlatne groznice i gradova kao što je Berlin u Nevadi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije