Govor tijela odaje da li vas partner laže

Radiosarajevo.ba
Govor tijela odaje da li vas partner laže
Pinterest / Ilustracija
Možda sumnjate već danima, možda sedmicama, ali kako zapravo možemo biti sigurni da nas neko zaista laže?

Sumnjičava partnerka možda može smatrati vas lukavim, ali većina onih koji varaju nesvjesno pokazuju znakove svoje prevare.

Sa jednom ili dvije male laži možemo, tu i tamo, i da se provučemo, ali kada je "masno" laganje u pitanju, stručnjaci tvrde da postoje znaci koje svako ko laže pokazuje. Potrebno je samo znati šta i gdje treba gledati.

"Muškarci su, generalno, loši u laganju. Razlog tome je to što žene nastoje da se ponašaju kao da vjeruju u njihove laži", kaže Judie James, stručnjak za govor tijela, piše Independent.

"To znači da, ukoliko ne naiđu na neku 'prepreku', oni će misliti da je njihova tehnika dobra. Oni, najvjerovtanije, koriste istu tehniku laganja koju su koristili kada su imali pet godina, tako da ona i nije baš nešto pretrano sofisticirana. I pored toga, daje im dovoljno povjerenja da prevaziđu svoj osjećaj krivice".

Šta je, dakle, to na šta treba obratiti pažnju?

Judie James kaže da oči, kao "ogledalo duše", često izdaju onoga ko laže, pa se od njega može očekivati da sagovrnika često, tokom razgovora, gleda u oči.

Kada neko laže, oči mu se često kreću na gore i u desnu stranu. Pogled ulijevo može biti znak da neko "reciklira" neko svoje ranije sjećanje, dok pogled u potpuno suprotnom smjeru od sagovornika znači "ovo ću upravo sad da izmislim".

Laganje prati i dosta pokreta rukama, slijeganja ramenima, kolačenja očiju i podizanja obrva, kaže James i dodaje da muškarci koriste govor tijela kao dio cijelog "performansa", vjerujući da je to "zasta dobar način da se izvuku lažući".

Intresantno je i to da nevjerstvo ima i psihološki efekat i na organizam, i dovodi do širenja krvnih sudova. Zbog toga treba obratiti pažnju da li neko češe nos, jer ga može zasvrbiti dok laže.

Za kraj Judie James ostavlja tehniku koju naziva "projekcija". Ona podrazumijeva da će onaj ko laže praviti duge pauze između odgovora, a potom obično pokušati da natjera onoga ko ga ispituje da osjeti krivicu zbog toga, najčešće izogvarajući nešto kao:

"Da li si, možda, njuškala po mojim stvarima?"

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije