Google zapošljava samo 30 posto žena i 2 posto Afroamerikanaca

Radiosarajevo.ba
Google zapošljava samo 30 posto žena i 2 posto Afroamerikanaca

Rezultati prvog ikad provedenog izvještaja o raznolikosti unutar američke multinacionalne korporacije Google otkrili su da njihovu radnu snagu čine samo 30 posto žena, 30 posto Azijaca, 3 posto Latinoamerikanaca i 2 posto Afroamerikanaca, piše Guardian, javlja Voxfeminae.

Kada se analiza suzi na vrstu posla, rodni jaz u Googleu još je izraženiji, pa tako žene čine 21 posto vodećih pozicija te 17 posto tehnološkog sektora. Takvi podaci pokazuju već poznati manjak etničke različitosti i žena u tehnološkim sektorima, unatoč mnogo raznolikijoj bazi kupaca njihovih proizvoda.

Problem je prepoznat i u Googleu, priznaje Laszlo Bock, viši potpredsjednik ljudskog poslovanja: "Jednostavno rečeno, Google nije tamo gdje želi biti kada je riječ o raznolikosti, a ovakve je izazove teško rješavati ako ih niste spremni otvoreno raspraviti, i s činjenicama".

Ovakve su statistike karakteristične i za neke druge kompanije, kao što je na primjer Amazon, gdje su od 120 viših menadžera samo 8 žene, a općenita je situacija u cijelom Silicon Valleyju još i lošija.

Google pak manjak raznolikosti svojih zaposlenika objašnjava pipeline problemom, odnosno činjenicom što manji broj žena i pripadnika etničkih manjina uopće posjeduje diplome iz računarskih nauka. Upravo su zato i donirali 40 miliona dolara organizacijama koje se bave povećanjem broja žena u znanstvenim studijima, a i mnoge druge grupacije diljem svijeta odlučile su podržati ulazak djevojaka u tzv. STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics) polja obrazovanja.

Unatoč ovim pozitivnim koracima, ipak se ne treba smesti s uma i negativna atmosfera s kojom se žene suočavaju čak i kada dobiju posao, a radi se o problemima s kojima se treba suočiti cijela industrija, a ne samo jedna korporacija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije