Google promijenio logo u čast nobelovke Dorothy Hodgkin

Radiosarajevo.ba
Google promijenio logo u čast nobelovke Dorothy Hodgkin

Logo najpopularnijeg internet pretraživača danas je promijenjen u čast britanske hemičarke Dorothy Hodgkin.

Hodgkin je rođena na današnji dan, 12. maja 1910. godine. Bila je osnivačica proteinske kristalografije i dobitnica Nobelove nagrade za hemiju 1964. godine, ali je ostala zapamćena i po svom humanitarnom radu.

Posvećivala se istraživanjima strukture biomolekula pomoću rendgenske kristalografije, metode za određivanje njihove trodimenzionalne strukture čije poznavanje je bitno za razumijevanje njihovog funkcionisanja. Za taj rad je i dobila Nobelovu nagradu, kao prva žena u Engleskoj ovjenčana ovim priznanjem.

Među njena najvažnija otkrića ubrajaju se potvrda strukture penicilina, vitamina B12 i inzulina. Otkrila je i strukturu holesterola, već 1937. godine, a dala je i strukturu laktoglobulina i feritina.

Za svoje karijere našla se i na poziciji rektorice Univerziteta u Bristolu.

Patila je od reumatskog artritisa i nije joj pomagala terapija, te je pred kraj života izgubila dobar dio pokretljivosti udova. To je, međutim, nije spriječilo da gotovo do smrti bude aktivna članica akademske zajednice Velike Britanije.

Dorothy Hodgkin je preminula 1994. godine od moždanog udara.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije