Google dokazuje mitologiju

Radiosarajevo.ba
Google dokazuje mitologiju

Krater Gosse's Bluff u Australiji, Foto: Poe Djituhan

Mitologija australskih Aboridžina počinje u razdoblju prije pojave čovjeka, kojeg nazivaju "vrijeme snova". A mnoge priče o vremenu snova govore o legendama o zvijezdama, bogovima i kamenju koje pada s neba.

Zahvaljujući Google Earth-u istraživači su sada dokazali da većina tih mitova ima stvarni historijski temelj.

Duane Hamacher, astrofizičar sa Univerziteta Macquarie u Sydneyu je u magazinu Archaeoastronomy and Meteoritics and Planetary Science opisao kako ga je istraživanje aboridžinskih mitova odvelo do nepoznatog kratera oko 130 kilometara južno od grada Alice Springs.

Prema mitu, na Zemlju je pala zvijezda na područje koje je pleme Arrernte zvalo Puka. Hamacher je Puku potražio pomoću Google Maps-a, a slika koju je dobio izgledala je potpuno nalik drugom udarnom krateru, Gosse's Bluff, koji se nalazi u blizini Alice Springsa te je dio drugog aboridžinskog mita, koji također govori o nečemu što je palo s neba, konkretno – divovska beba.



Analiza magnetizma i geologije u Puki je potvrdila da se zaista radi o ostacima palog meteorita. No, do pada je došlo davno prije pojave ljudi i naučnici se pitaju kako je mogao postati dio aboridžinske mitologije.

Hamacher vjeruje da su Aboridžini vidjeli dovoljno udara meteorita da bi mogli prepoznati udarni krater te tačno zaključiti da starija, ali slična formacija mora biti povezana sa sličnim događajem. Uostalom, upravo to naučnici rade pomoću Google Earth-a.

Kako su krenuli, vrlo lako bi se moglo desiti da pomoću Google-a dobijemo odgovore na mnoga temeljna religijska i egzistencijalna pitanja.

dnevnik.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije