Gluhi blizanci zatražili eutanaziju

Radiosarajevo.ba
Gluhi blizanci zatražili eutanaziju

Gluhi, identični blizanci iskoristili su deceniju star zakon o eutanaziji, kojim su ugovorili ubistvo iz milosrđa kada počnu gubiti vid, javili su danas flamanski mediji, javlja AFP.

Oni su prvi blizanci koji su se odlučili na takav čin.

U ovom jedinstvenom slučaju, 45-godišnji muškarci iz Antwerpa, koji su dijelili sobu cijeli život, počeli su prije nekoliko godina imati problema sa vidom.

Briselski doktori podržali su odluku blizanca da im se dopusti da umru 14. decembra prošle godine, iako ni jedan od njih nije patio od ozbiljnih bolesti.

Blizanci su izjavili da bi im komunikacija samo dodirom predstavljala nepremostiv teret.

Nakon njihove smrti belgijski socijalisti su napravili prijedlog zakona kojim bi se eutanazija dozvolila i oboljelima od Alzheimerove bolesti.

Belgija je druga zemlja, nakon Holandije, koja je 2002. legalizovala eutanaziju, ali se sadašnji belgijski zakon primjenjuje samo na osobe starije od 18 godina, prenosi Fena.

Prema zvaničnim podacima, u 2011. godini registrirana su 1.133 slučaja eutanazije, naročito oboljelih od raka u završnoj fazi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije