Globalno zagrijavanje ili globalno zahlađenje?

Radiosarajevo.ba
Globalno zagrijavanje ili globalno zahlađenje?

U Austriju je ovih dana stigla prava zima sa količinama snijega koje se nisu u ovom dijelu godine zabilježile u posljednjih 25 godina.

Regija Steiermark je najjače pogođena tim snježnim padalinama i olujama koje više podsjećaju na decembar, nego na oktobar. Mnogo snijega i vjetrovi koji su dostizali velike brzine prouzročili su nebrojeno mnogo nesreća i teške materijalne štete. U mnogim je dijelovima Austrije nestalo struje.

Na Hintertuxu već 56 centimetara snijega

Više od 40 centimetara snijega palo je u utorak kod Salzburga, što je rekordna količina snijega za ovaj dio godine u posljednjih 25 godina. U regiji Vorarlberg su srušena stabla zaustavila željeznički promet. Snježno vrijeme u Austriji se i nastavlja, a linija snijega u austrijskim Alpama je sada na 300 metara nadmorske visine. Ovakvom vremenu se vesele jedino u austrijskim skijalištima u kojima se već na veliko može skijati.

Tako je u dva najpoznatija, Hintertuxu i Soldenu, već dovoljno snijega za zimske radosti na skijama. U Hintertuxu snijega već ima više od pola metra (56 centimetara) dok ga u Soldenu ima osam centimetara. Austrija niti danas neće biti pošteđena ledene fronte i problema sa strujom i prometnicama, jer će i danas pasti još snijega.

Globalno zagrijavanje zamijenjeno sa globalnim zahlađenjem


Snijeg koji je pao u ponedjeljak je srušio rekord i po tome što je pao najranije u austrijskoj istoriji. Ovu hladnu frontu koja je zahvatila Europu mnogi stručnjaci uzimaju kao dokaz da za klimatske promjene koje se događaju.

Prema Nacionalnom klimatskom statističkom centru najtoplija godina u svijetu je bila 1998. godina. Neki naučnici ovom najnovijom hladnom frontom dokazuju kako bi trebali odbaciti teoriju o globalnom zagrijavanju i okrenuti se prema obrnutom fenomenu - globalnom zahlađenju.

index.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije