Georgeova priča o tumoru mozga: Da svaki sljedeći dan bude bolji

0
Promotivni tekst
Georgeova priča o tumoru mozga: Da svaki sljedeći dan bude bolji
Foto: Acibadem / Ilustracija

Upozorenje čitateljima: U ovom tekstu opisana je operativna procedura uklanjanja tumora

Tumore mozga mnogi označavaju kao jedan od najstrašnijih medicinskih problema. Iako su tek 2 posto svih vrsta raka, ipak predstavljaju 10. vodeći uzrok smrti u svijetu. Neurohirurgija i liječenje tumora mozga neke su od glavnih medicinskih specijalnosti u Zdravstvenoj grupaciji Acıbadem, koja u Turskoj duže od 30 godina pruža usluge u svim zdravstvenim disciplinama.

Acıbadem osigurava najnovija postignuća u hirurgiji tumora mozga, kao što su neuroendoskopija, ultrazvučna aspiracija, intraoperativna MRI, neuromonitorizacija, neuronavigacija, uz iznimno stručne hirurge. Osim toga, naš onkološki konzilij nudi multispecijalistički pristup liječenju tumora mozga. Onkološki konzilij sastoji se od raznolike skupine ljekara, stručnjaka u različitim područjima, a svi su usredotočeni na liječenje određene vrste tumora mozga. Zbog toga su visoke stope uspješnosti liječenja rezultat velikog iskustva i rafiniranih vještina naših neurohirurga. Stoga sve najsloženije slučajeve ljekari i dalje upućuju u našu kliniku za neurohirurgiju.

Šokantna dijagnoza

George, je kao bivši računovođa, u svojoj 54. proživljavao najbolje godine svog života. Prije dvije godine otišao je u mirovinu iz jedne od najvećih kompanija u Velikoj Britaniji. Pružao je usluge finansijskog savjetovanja vodećim kompanijama u zemlji. Pošto oboje volje putovati, u avgustu 2019. George i njegova supruga posjetili su Istanbul, kao jedan od najinspirativnijih i najšarmantnijih gradova na svijetu. Ujutro 19. avgusta iznenada je izgubio sposobnost jasnog govora. Hitna pomoć odvezla ga je u obližnju podružnicu bolnice Acıbadem gdje je magnetska rezonanca otkrila tumor na mozgu. George objašnjava svoje stanje sljedećim riječima:

U posljednja četiri mjeseca patio sam, kako sam tad mislio, od glavobolje povezane sa stresom. Sedam dana prije incidenta, bolovi su postali toliko jaki da sam svako jutro morao uzimati tablete protiv bolova samo da preživim dan. Bol je trajala sedam dana, a ja sam mislio da je to jednostavno zbog putovanja ili stresa zbog mog novog savjetničkog posla. No, 19. avgusta moja supruga i ja doživjeli smo šok. Imao sam neopisivu glavobolju i osjećaj mučnine. Da stvar bude još gora, kad sam pokušao progovoriti, jedva sam mogao išta reći. Sljedeće čega se sjećam je buđenje u bolnici Acıbadem.”

Kenan Koç, profesor neurohirurgije, vidio je pacijenta u hitnoj službi i odmah naručio MR mozga. Profesor navodi da smo u njegovom mozgu pronašli tumor nešto manji od veličine loptice za stolni tenis. Nažalost, nije se činio benignim. Bio je to tumor opasan po život. Tumorska masa nalazila se u Broca području mozga koje osigurava govornu motoriku. Zbog pritiska tumora u ovom području ili obližnjeg tumora, osoba može izgubiti sposobnost tečnog govora. U slučaju oštećenog Broca područja, pacijent može imati smislene ideje, ali on/ona nije u stanju izraziti te misli. U takvim situacijama govor bolesnika nije razumljiv. Georgeov slučaj razmatrao je Acibademov onkološki konzilij. Naš plan liječenja bio je ukloniti što je moguće više tumora. Nakon operacije, liječenje bi se nastavilo radioterapijom.

Foto: Acibadem / Prof.dr. Kenan Koç

Odluka

Pred Georgeom su bile različite mogućnosti liječenja: mogao se vratiti u svoj London i tamo pokušati pronaći novog neurohirurga. Takva odluka mogla bi predstavljati zdravstveni rizik jer je morao letjeti najmanje 4 sata. Druga mogućnosti bila je ostanak u Istanbulu i liječenje u Acıbademu. George je dodao i sljedeće: "Razgovarao sam sa suprugom. Zatim sam nazvao svog obiteljskog ljekara i pitao ga za bolnicu Acıbadem. Dok sam bio u bolnici, bio sam jako impresioniran bolnicom osobito u smislu stručnosti ljekara, medicinskih sestara, modernog dizajna, itd. Usto, bilo je mnogo pacijenata različitih nacionalnosti. Shvatio sam da je ovo mjesto pionirski zdravstveni centar Turske. Ipak, radilo se o operaciji tumora na mozgu i morao sam znati više kako bih ostao ovdje. Moj ljekar me je ponovno nazvao. Rekao je da je Acıbadem jedan od najuglednijih centara za neurohirurgiju u Evropi, a šef odjela za neurohirurgiju je istaknuti profesor u ovoj oblasti. To je bilo dovoljno – odlučio sam ostati i operirati se ovdje. Na kraju sam nazvao svoju osiguravajuću kuću i nije bilo problema u smislu osiguranja."

Operacija

"Georgeova operacija uključivala je postupak koji je poznat kao subtotalna resekcija tumora. Izvršili smo maksimalno sigurnu resekciju tumora koja osigurava produženi životni vijek i bolju kvalitetu života bolesnika. Također, operacija je izvedena bez ikakvih dugotrajnih neuroloških oštećenja", dodao je profesor Koç.

Subtotalna resekcija ne predstavlja operativno uklanjanje cijelog tumora već što većeg dijela tumora. Georgeov tumor bio je pozicioniran uz tkivo koje u mozgu osigurava govornu motoriku. Njegovo potpuno uklanjanje može uzrokovati trajni gubitak govora. Iz tog razloga, umjesto potpune resekcije, Acıbademov onkološki konzilij specijalista za tumore mozga odlučio je ukloniti što je moguće više tumora. Nakon operacije, George je u Acibademu prošao i šest sedmica radioterapije.

Nakon liječenja

Prije liječenja, Georgeovo zdravlje bilo je u jako lošem stanju; tumor opasan po život i s tim povezani ozbiljni simptomi, kao što su nesnosne glavobolje i problemi s govorom. Ovi simptomi i tumor riješeni su liječenjem. George je na to rekao: "Sretan sam što je sve dobro ispalo. Ne mogu dovoljno zahvaliti bolnici Acıbadem i svim ljekarima. Hvala Bogu, bio sam na pravom mjestu u pravo vrijeme da dobijem dobru zdravstvenu njegu. Danas se trudim da mi svaki dan bude bolji od prethodnoga."

Gotovo 3 godine nakon operacije Georgeu se tumor nije vratio. Potpuno se oporavio, provodi vrijeme sa suprugom, radi samo nekoliko sati u sedmici i sa svojim prijateljima gleda utakmice svog omiljenog nogometnog tima.

Dr Kenan Koç, profesor neurohirurgije

Prof.dr. Kenan Koç radi u Univerzitetskoj bolnici Acibadem Atakent i sa preko 25 godina iskustva jedan je od vodećih specijalista neurohirurgije u Turskoj. Međunarodna priznanja za svoj rad stekao je svojim izvrsnim rezultatima i operacijama tumora mozga, hipofize i baze lobanje. Njegovo specijalno područje su minimalno invazivne tehnike i endoskopska hirurgija koja omogućuje pristup i uklanjanje tumora kroz nosnice. Prof. dr. Kenan Koç uspješno je izveo preko 6200 operacija, više od 3000 onkoloških operacija tumora mozga i kičmene moždine, preko 850 endoskopskih operacija hipofize i baze lobanje, te preko 400 cerebrovaskularnih operacija, uključujući i aneurizme mozga.

Foto: Acibadem / Acıbadem Atakent, univerzitetska bolnica Univerziteta Acıbadem

Acıbadem Atakent, univerzitetska bolnica Univerziteta Acıbadem, puštena je u rad 2014. Dizajnirana i opremljena kao vrhunska zdravstvena ustanova, Acibadem Atakent donosi dobro poznati trag vodećeg privatnog pružatelja zdravstvenih usluga u Turskoj i regiji, Zdravstvene grupacije Acibadem. Zatvoreni prostor ukupne površine od 60 000 m² kapaciteta je od 278 kreveta, dok bolnica osigurava usluge dijagnosticiranja i liječenja u svim područjima medicine, uključujući invazivnu kardiologiju i hirurgiju srca, dječju kardiovaskularnu hirurgiju, nuklearnu medicinu, onkologiju, neurohirurgiju, transplantacije organa i koštane srži. Bolnica Atakent osigurava napredne zdravstvene opcije pacijentima svih dobi, bilo da su iz Turske ili svijeta. Bolnica ima jedinicu neonatalne intenzivne njege i izuzetno obučene timove specijalista koji brinu za sve zdravstvene potrebe novorođenčadi i djece. Acibadem Atakent posjeduje međunarodnu akreditaciju JCI - Academic Medical Center Hospitals.

www.acibadem.ba
bosnia@acibadem.com

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Najnovije