Genetika i okolina: Zašto djeca ne vole jesti povrće?

Radiosarajevo.ba
Genetika i okolina: Zašto djeca ne vole jesti povrće?

Istraživanje provedeno na blizancima u Engleskoj otkrilo je važnost uticaja genetskih i sporednih faktora na odabir namirnica koje djeca vole jesti, prenosi Tanjug.

Naime, stručnjaci smatraju da roditelji imaju značajnu ulogu u oblikovanju sklonosti konzumaciji određene vrste hrane kod djece, dok roditelji smatraju da, uprkos svem trudu, djeca ponekad odbijaju neku hranu, što ukazuje na dominaciju genetičke komponente, piše portal Vitamini.

Da bi utvrdili da li su genetika ili okolina ključne u oblikovanju prehrambenih navika djece, engleski naučnici su proveli studiju na 2.700 blizanaca rođenih tokom 2007. godine.

Roditelji su prikupili podatke o njihovim prehrambenim navikama i o tome koliko vole pojedine vrste namirnice. Hrana je bila podijeljena u šest kategorija: voće, povrće, proteini, mliječni proizvodi, šećer i grickalice.

Istraživanje je pokazalo da djeca najmanje vole jesti povrće, a najviše grickalice, da djeca koja vole voće vole da jedu i povrće. Korištenjem specifičnih genetskih metoda otkriveno je da je sklonost prema voću, povrću i proteinima pretežno određena genetikom, a manje utiče na sklonost prema konzumiranju mliječnih proizvoda, šećera i grickalica.

Inače, najveći uticaj pri odabiru grickalica, mliječnih proizvoda i namirnica na bazi šećera uočena je kod djece koja su odrasla sa roditeljima u istoj okolini. Autori studije su zaključili da su genetika i okolina podjednako važni faktori koji određuju koje će namirnice djeca jesti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije