Generacija Z - djeca koju ne brinu državne granice

Radiosarajevo.ba
Generacija Z - djeca koju ne brinu državne granice
Najstariji pripadnici Generacije Z rođeni su poslije 1990, a vrlo često su to djeca pripadnika generacije X (rođenih u periodu od 1960 do ranih osamdesetih).

Djeca i omladina koja pripada generaciji Z načelno se smatra i digitalnom generacijom, s obzirom da su rođeni i odrastali u vrijeme kada je digitalizacija zahvatila planetu. Odrasli su uz internet i on predstavlja glavni medij kroz koji komuniciraju i druže se. Povezani su putem društvenih mreža, sastavni dio njihovog života su mobiteli, iPod i slični playeri, SMS i chat, e-knjige, Facebook i YouTube. Mnogi od njih ne poznajuu vrijeme bez interneta.

Sjede sami u sobi i igraju video igre s vršnjacima širom svijeta - to je jedan od tipičnih načina druženja ove generacije, za mnoge popularniji od odlaska u kafić ili kino. Komunikacija putem interneta značajna je i u procesu edukacije ove generacije.

Osnovna razlika između Z i starijih generacija (X i Y) je da se stariji sjećaju vremena prije digitalizacije, dok su Z-ovci rođeni u potpunosti unutar njega. Stariji ih doživljavaju kao nestrpljive i smatraju da nemaju dovoljno pažnje za "ovozemaljske" stvari, no možda stariji i ne razumiju kuda ide ovaj svijet. Z-ovcima paprinate knjige i televizija malo znače, pa je samim time i način usmjeravanje pažnje drugačiji. On nije linearan i fokusiran na jednu stvar - kakav posjeduju stariji, već je multifokusiran, odnosno usmjeren na više stvari odjednom.

Pripremite se i naučite da ih razumijete, jer možda bi vam u ne tako dalekoj budućnosti neki do Z-ovaca mogao biti šef.



radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije