Gdje se u svijetu najviše konzumira alkohol

Radiosarajevo.ba
Gdje se u svijetu najviše konzumira alkohol
U kojim zemljama svijeta se pije najviše alkohola, a koje se mogu pohvaliti nižim količinama konzumiranog alkohola?

Izvještaj Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) ima odgovore. 

Varijabilnost u potrošnji alkohola po zemljama širom svijeta prilično je visoka, s novi podaci dodatno otkrivaju neke jake regionalne trendove.

Istočno od Sjeverne Afrike, preko Bliskog Istoka i u Jugoistočnoj Aziji najmanja je potrošnja alkohola, većina Južne Amerike čini sljedeći nivo, Evropa je na vrhu ljestvice, dok je u supsaharskoj Africi situacija složena. 

Što se tiče SAD-a, stoji iznad Južne Amerike, ali ispod Evrope, čiji nivo konzumiranja alkohola lako nadmašuje ostatak svijeta.

Ustvari, prvih sedam zemalja s najvećom konzumacijom alkohola su sve grupisane zajedno u Istočnoj Evropi, na vrhu s Republikom Moldavijom.

Smještena između Rumunije i Ukrajine, ova bivša sovjetska republika troši skoro duplo više alkohola nego SAD (po glavi stanovnika) i gotovo tri puta više nego u prosjeku širom svijeta (6,3 litara čistog alkohola po osobi iznad 15 godina starosti u toku od jedne godine).

S druge strane, većina zemalja u Sjevernoj Africi, na Bliskom Istoku, i Jugoistočnoj Aziji pokazuju da je konzumacija alkohola manja od pet posto od prosjeka u svijetu. Najniži nivo pokazuje Libija, čije je konzumiranje alkohola, kada je izraženo na jednu decimalu, zapravo 0.0 litara po osobi.

Za potpuni popis potrošnje alkohola po zemljama širom svijeta, pogledajte ispod:

alkohol_ popis_zemalja.png - Gdje se u svijetu najviše konzumira alkohol

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije