Gdje je BiH bila prije 300 miliona godina?

Radiosarajevo.ba
Gdje je BiH bila prije 300 miliona godina?


Nova mapa Pangee, superkontinenta starog 300 miliona godina, pokazuje gdje bi moderne države bile na antičkom tlu. Prema mapi političkih granica država Istočna obala SAD-a bi graničila sa sjevernom Afrikom.

Fosilni dokazi sugerišu da je prije 300 miliona godina postojao jedan superkontinent okružen jednim morem Panthalassom, piše Dailymail.co.uk.

Mapa je objavljena na Redditu, gdje je jedan od korisnika napisao "Ovaj kontinent bi imao super željeznički sistem". Drugi geografski entuzijasti su se pitali šta bi bilo da je Zemlja ostala takva.



"Brazil bez obale?! Drago mi je što smo se odvojili", napisao je jedan korisnik. Prema ovoj mapi Brazil ne bi imao izlaz na more.

Koncept superkontinenta je prezentovao njemački naučnik Alfred Wegener. On je proučavao ivice odvojenih kontinenata i zaključio da se mogu spojiti kao slagalicu. Zemljana masa koju je on nazvao "Urkontinent" razdvojila se na zasebne dijelove tokom procesa nazvanog "kontinentalno klizanje".

Wegener je predložio da se proces mogao odviti tokom triastičkog perioda, prije 200 miliona godina, kada se Pangea počela razdvajati.



Prema mapi Bosna i Hercegovina bi imala mali izlaz na more, s time što bi Srbija izlazila na okeana, a Alžir, Libija i Egipat bi nam bili u komšiluku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije