Gay muškarci sretniji od drugih?

Radiosarajevo.ba
Gay muškarci sretniji od drugih?

Istraživanje objavljeno u žurnalu Psihosomatske medicine otkrilo je da su gay i biseksualni muškarci manje depresivni i podložni psihičkim problemima nego heteroseksualni muškarci.

Javno deklarisanje gay osoba vrlo često se spominje kao definišući trenutak u njihovom životu, a sudeći po ovoj studiji, javno deklarisane gay osobe znatno su sretnije nego heteroseksualci.

U studiji, u kojoj je učestvovalo 87 gay osoba iz Montreala koje su se javno deklarisale ali i one koje i dalje u tajnosti drže svoju seksualnu orijentaciju, one koje su rekle svojoj porodici i prijateljima bile su manje nervozne i depresivne u poređenju sa osobama koje su i dalje krile svoju seksualnost.

Međutim, ono što je bilo iznenađujuće, bila je činjenica da su javno deklarisane gay osobe bile sretnije od heteroseksualnih muškaraca, zaključio je autor istraživanja Robert Paul Juster.

„Naše istraživanje otkrilo je da javno deklarisanje nečije seksualnosti ima veliki uticaj i na njihovo samopouzdanje i sreću. Javno deklarisanje više nije predmet javne debate, već je ono dobro za raspoloženje ljudi“, izjavio je.

Juster je također spomenuo i prethodne studije koje su pokazale da gay muškarci češće vježbaju i praktikuju zdravu ishranu u poređenju sa heteroseksualnim muškarcima, i to bi mogao da bude još jedan od razloga za bolje raspoloženje i veću sreću.

Istaživači ipak napominju da je potrebno uraditi dodatne studije koje bi obuhvatile gay populaciju manje liberalnih gradova od Montreala koji ima veliku gay zajednicu, a samim tim i adekvatnu podršku za sve osobe koje žele da otvoreno priznaju svoje seksualne sklonosti.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije