Fudbalska lopta na solarnu energiju

Radiosarajevo.ba
Fudbalska lopta na solarnu energiju


Ekološkim proizvodima i kompletnom načinu života se očito smiješe dani popularnosti, pa se kompanije već ozbiljno trude prestići jedna drugu u inovativnosti i usavršavanju ekološki prihvatljivih proizvoda i korištenju alternativnih izvora energije.

Greendix, tajvanska kompanija koja inače proizvodi solarne panele, predstavila je prvu loptu na svijetu u koju su ugrađeni solarni paneli. Solarna lopta izgleda poput prave fudbalske, a umjesto slavnih crnih petougaonika postavljene su solarne ćelije istog oblika. Iz Greendixa su najavili i loptu sa ugrađenom tehnologijom koja reaguje na pokret i ispušta zvuk, što bi pomoglo slijepcima da igraju fudbal.

Može djelovati kao nefunkcionalan ili nepotreban objekat, ali iz kompanije kažu da im je glavni cilj bio dokazati da se solarni paneli mogu ugraditi u bilo koji svakodnevni objekat, što pomiče granice poimanja alternativnih izvora energije kakva je solarna.

Zasad nije najjasnije za šta će biti korištena energija koja se prikupi solarnim ćelijama ove posebne fudbalske lopte, ali kako se tržište ekoloških proizvoda povećava iz dana u dan, vjerovatno je da ćemo sličan predmet moći iskoristiti makar za, recimo, lampu. Svakako bi bilo zanimljivo vidjeti ove lopte na utakmicama narednog Svjetskog prvenstva.

inhabitat.com/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije