Francuzi poručuju: Dosta je terora nemasne hrane!

Radiosarajevo.ba
Francuzi poručuju: Dosta je terora nemasne hrane!

"Prestanimo da odmašćujemo", poručuju članovi francuskog Udruženja prijatelja masti koje okuplja kuhare, kobasičara i ljubitelje masnoće, javlja Tanjug.

"Dosta nam je onih koji skidaju masnoću. Bez masti, nema slasti", istaknula je Frederique Erme, autorka knjiga o gastronomiji i predsjednica pomenute organizacije, osnovane u aprilu prošle godine.

"Ne kažemo da treba pretjerivati, ali dosta nam je aseptične kuhinje", dodala je ona, javljaju francuski mediji.

Udruženje prijatelja masti, koje broji 80 članova, okuplja "gurmane, ljubitelje masti i zaljubljenike u slasnu svinjetinu".

"Treba naučiti kako se jede mast, kao što učimo da vodimo ljubav uz upaljeno svjetlo", kažu u udruženju koje svake godine dodjeljuje nagrade - skulpturu u obliku praseta, kuharima, vlasnicima restorana i proizvođačima hrane koji posebnu pažnju ukazuju svinjetini.

Šef Yves Camdeborde jedan je od ovogodišnjih laureata.

Preuzimajući nagradu, on je rekao da je "restoran bez masti - restoran bez života" i istaknuo da su suhomesnati proizvodi ponovo u trendu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije