Fotografija o kojoj piše Balkan: Principova ploča kao dar za Hitlera

Radiosarajevo.ba
Fotografija o kojoj piše Balkan: Principova ploča kao dar za Hitlera

Fotografija na kojoj Adolf Hitler stoji ispred spomen-ploče s natpisom "Na ovom historijskom mjestu Gavrilo Princip navijesti slobodu na Vidovdan 15. (28.) juna 1914." aktuelizirana je ovih dana u medijima.

Beogradsko Vreme piše o famoznoj slici i o tome zbog čega je Hitleru stalo da mu njegova vojska iz tadašnje Jugoslavije donese samo jednu jedinu stvar - spomen-ploču kojom su u Sarajevu odali počast Gavrilu Principu!?

Iako je historičarima u BiH poznata činjenica da je ova ploča završila kao ratni plijen nacističkog vođe, o tome do sada niko nije imao materijalnih dokaza.

Gavrilo Princip, pripadnik terorističke organizacije Mlada Bosna, ubio je 28. juna 1914. godine u Sarajevu austrougarskog prestolonasljednika Franca Ferdinanda (Franz) i njegovu trudnu suprugu Sofiju. Taj atentat poslužio je Austro-Ugarskoj za ultimatum Srbiji i napad, čime je počeo Prvi svjetski rat.

S obzirom na to da je Hitleru poraz Njemačke teško pao, mnogi pretpostavljaju da je on ovu ploču doživio simbolično. Navodno je, kad je dobio ploču, za 52. rođendan, rekao: "Slavili su njome svoju slobodu i njemačko poniženje. Sada je nadgrobna ploča njihovoj zemlji i njihovim snovima."

Haris Zaimović, direktor Historijskog arhiva KS, u izjavi za Avaz kazao je da i on prvi put vidi fotografiju Hitlera s pločom. Kaže da misli da je ploča potpuno uništena u bombardiranju Berlina.

„Hitler je bio učesnik Prvog svjetskog rata i očito mu je to nešto značilo, tako da je tu ploču kao simbol svog poraza želio imati. To nije jedini poklon koji je Hitler dobio, jer su organizirano pljačkali dragocjenosti u svakoj zemlji koju su osvajali. Slike, spomenike, sve što im je došlo pod ruku, a bilo je vrijedno. Kasnije se to vraćalo“, kaže Zaimović.

On je dodao da je interesantno da, konačno, vidimo tu fotografiju, jer se o tome puno pričalo, ali nikad ranije nismo imali priliku vidjeti je

Nacistička vojska ušla je u Sarajevo 17. aprila 1941. godine, a skidanje ploče zabilježeno je kamerom.

Tvrdi se da je fotografija snimljena na Hitlerov rođendan, 20. aprila 1941, u vagonu specijalnog voza "Amerika", koji je u to vreme stajao na slijepom kolosijeku pruge Beč-Grac, kod mesta Menihkirhen. Crno-bijelu fotografu je, navode mediji, načinio njegov službeni fotograf Hajnrih Hofman.

U videu koji donosimo pogledajte kako je njemačka vojska skinula ploču u Sarajevu:

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije