FOTO: Životi maloljetnih majki u Hondurasu

Radiosarajevo.ba
FOTO: Životi maloljetnih majki u Hondurasu

Južna Amerika ima neslavnu najvišu stopu učestalosti maloljetničkih trudnoća i porođaja u cijelom svijetu, a Honduras je prvi u tome kad je su u pitanju države tog kontinenta. U bolnici Escuela u glavnom i najvećem gradu Hondurasa, Tegucigalpi, trećinu od ukupnog broja porodilja čine maloljetnice. Među njima su nerijetko djevojčice od 11 i 12 godina.

Siromaštvo, neobrazovanost, rodna nejednakost, sve to doprinosi nemogućnosti mladih djevojaka da se zaštite od neželjene trudnoće i da kontrolišu svoj život. Rezultat visoke stope maloljetničkih trudnoća i porođaja prije punoljetstva je i ekonomska ovisnost ovih djevojaka, koje rijetko dobiju šansu za zaposlenje ili nastavak školovanja.

Izvještaj Svjetske banke govori da smanjenje klasne i rodne nejednakosti u društvu i bolje šanse za djevojke i žene smanjuju rizik od maloljetničkih trudnoća, kao i negativne posljedice preranog majčinstva.

Fotograf Oriol Segon Torra pratio je živote nekoliko tinejdžerki, starosti od 12 do 17 godina, na kratkom putu od vlastitog djetinjstva do majčinstva.

Pogledajte fotografije koje pričaju o tinejdžerkama iz Hondurasa koje su prerano postale majke.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije