FOTO: Zavirite u svakodnevnicu Ku Klux Klana

Radiosarajevo.ba
FOTO: Zavirite u svakodnevnicu Ku Klux Klana
/ Foto: Anthony S Karen

Američki fotoreporter Anthony Karen naviknut je na margine američke kulture. Dosad se bavio esktremnim desničarima, Novim Crnim panterama pa čak i pripadnicima zloglasne baptističke crkve Westboro, piše Index.hr.

Njegov novi projekt pripadnici su Ku Klux Klana, organizacije koja zagovara prevlast bijelih protestanata u SAD-u, a nakon što je zadobio njihovo povjerenje, dopustili su mu da snimi njihove rituale.

Uglavnom djeluju normalno

Njujorški fotograf uprkos neslaganju s njihovom ideologijom, tvrdi kako je uglavnom riječ o ljudima koji djeluju normalno, a prisjetio se i susreta s jednim pripadnikom koji je radio kao inženjer na nuklearnoj podmornici.

"Većina ljudi koje sam susreo ne razlikuju se od mojih susjeda. Znali biste da su pripadnici Klana samo ako bi vam to na neki način otkrili. Žive normalne živote. Kod nekih su stavovi naglašeniji nego kod drugih. Ima ih bogatih i siromašnih, inteligentnih i glupih.... Kao bilo gdje drugdje", opisuje svoja iskustva Karen koji je teškom mukom zadobio njihovo povjerenje.

"Proveo sam dosta vremena s njima. Slušao sam šta mi govore i svakog od njih tretirao kao pojedinca. Ne moramo dijeliti iste stavove, ali kad god sam u nečijem društvu, osjećam potrebu posmatrati ih i ne suditi im", rekao je Karen koji je većinu vremena proveo fotografirajući svakodnevicu pripadnika Klana.

Broj pripadnika se drastično smanjio

Članovi organizacije tokom godina počinili su niz napada i ubistava motiviranih rasnom mržnjom, a uglavnom je riječ o ljudima koji zastupaju ideju rasne segregacije i smatraju da je križanje rasa grijeh.

Tokom dvadesetih godina prošlog stoljeća, dosegli su vrhunac moći i imali su preko šest miliona pripadnika. Danas se pretpostavlja kako KKK broji između pet i osam hiljada članova.

Iako su na glasu kao nasilna organizacija koju uglavnom čine "seljačine i nasilnici", Karen tvrdi kako nije imao negativnih iskustava s članovima Klana, ali dodaje da su ga pri samom kraju snimanja ozbiljno naživcirali pijani skinheadsi koji su se pridružili jednom okupljanju KKK-a.

"Pokušavam ponuditi uravnoteženu perspektivu marginalnih organizacija kao što je Ku Klux Klan, ali svjesno distanciranje moglo bi stvoriti ili stvara pristranost", zaključuje Karen.  

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije