FOTO: Šta djeca širom svijeta jedu za doručak?

Radiosarajevo.ba
FOTO: Šta djeca širom svijeta jedu za doručak?
/ Malawi

Hannah Whitaker je proputovala svijet kako bi odgovorila na pitanje: koliko se dječiji doručak razlikuje od kulture do kulture? S tezom da djeca u Americi jedu nemaštovit i nezdrav doručak koji, najčešće, sadrži previše prerađenih žitarica i šećera, kao i zašećerene sokove, Whitaker je istražila kako izgleda tradicionalni doručak koji roditelji svojoj djeci pripremaju u različitim dijelovima svijeta.

Na njenim fotografijama upoznajemo mališane iz Tokija, Istanbula, Sao Paula, Pariza, Reykjavika i sve ono što svakodnevno jedu za doručak. A razlike među njihovim obrocima su velike.

Trogodišnja Saki iz Tokija jede tradicionalni japanski doručak: fermentiranu soju, miso supu, rižu, grilovani losos i kisele krastavce. Osmogodišnja Doga Gunce Gursoy iz Istanbula uživa u pravom gurmanskom doručku. Na fotografiji sjedi za stolom koji se prelama od delicija. Tu su med, kajmak, tostirani hljeb, zelene i crne masline, jaja, puter, tahini, kravlji i kozji sirevi, svježe povrće i voće, mlijeko i sok od narandže. Ovaj raskošni doručak njena porodica jede u danima vikenda, dok je radnim danima izbor namirnica za doručak nešto skromniji, zbog manjka vremena. Porodica Gursoy napominje da je ovo tradicionalni turski doručak.

Nathanaël Witschi Picard, šestogodišnjak iz Pariza, doručkuje kivi, baget s puterom i džemom, kao i žitarice s mlijekom i svježe iscijeđeni sok od narandže. Upitan šta bi jeo radije od toga, Nathanaël odgovara: palačinke i toplu čokoladu, što je doručak koji jedu mnogi njegovi vršnjaci u Francuskoj, ali je Nathanaëlov otac privržen zdravijoj varijanti prvog i najvažnijeg obroka u danu.

Emily Kathumba, sedmogodišnjakinja iz Malawija, budi se prije 6 ujutro i doručkuje kukuruznu kašu, prženi batat i tikvu, kao i sok od sušenog hibiskusa sa šećerom. Emily ima sreće: polovina djece Malawija su hronično pothranjena. Trogodišnja Birta Gudrun Brynjarsdottir iz Reykjavika jede zobenu kašu sa smeđim šećerom, javorovim sirupom i voćem, a Viv Bourdez, petogodišnjakinja iz Amsterdama, za doručak dobije čašu mlijeka i hljeb namazan puterom s obaveznim čokoladnim mrvicama. Klasični doručak djece u Brazilu, 4-godišnje Aricije i 2-godišnjeg Hakima iz Sao Paula, sastoji se od čokoladnog mlijeka, ali i bijele kafe - u Brazilu i djeca piju kafu, taj je običaj duboko ukorijenjen u njihovoj kulturi. Ovo dvoje mališana jedu šunku i sir, te hljeb namazan puterom.

Tradicionalni doručak koji jedu djeca širom svijeta pogledajte u fotogaleriji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije